fbpx
Blog

Meer uren gemaakt dan begroot. Het beschuldigende vingertje gaat vaak te snel naar de monteur. Terwijl de oorzaak vaak ergens anders ligt: bij de acquisitie of de werkvoorbereiding.

De faalkosten in de installatiebranche worden geschat op zo’n 10 procent van de winst. Best fors, als je weet dat het gemiddelde rendement van een bedrijf 5 procent is. Je kunt je winst dus al snel verdubbelen, door je faalkosten te halveren. Maar door wie worden de meeste fouten gemaakt?

Voortraject

Faalkosten komen bij een project het meest tot uitdrukking in de montage, omdat de uren daar worden bijgehouden. Worden daar meer uren gemaakt dan gecalculeerd, dan krijgt de montage meestal de schuld. Terwijl de oorzaak vaak eerder in het traject zit: bij de acquisitie en werkvoorbereiding.

Wanneer er in de acquisitie fouten worden gemaakt, dan heb je daar in de werkvoorbereiding veel meer last van. En in de montage nog meer. Oftewel: fouten gemaakt in de verkoop en werkvoorbereiding hebben grote invloed op de montage.

Een voorbeeld: als een verkoper op korte termijn een klus aanneemt en de planning zit ramvol, dan krijgt zo’n werkvoorbereider dat project onvoldoende voorbereid. Materialen worden dan te laat besteld, etc. Nog los van of er voldoende personeel is. Maar een verkoper kan ook een project binnenhalen, waar het bedrijf helemaal niet goed in is. Ook dat zorgt in de werkvoorbereiding en uitvoering voor veel stress en gedoe.

Andere oorzaken

Tenslotte nog twee andere belangrijke oorzaken van faalkosten. Ten eerste de opdrachtgever. Als een aannemer er een puinhoop van maakt, gaat dat ten koste van de productiviteit van jouw bedrijf. Als tekeningen en mutaties te laat worden doorgegeven, betekent dat dat jouw monteurs meer uren maken dan begroot.

Ook is het goed om kritisch te kijken naar de uren die door je eigen werkvoorbereiding en projectbegeleiding worden gemaakt. In tegenstelling tot bij de montage, worden die uren nauwelijks bijgehouden. Vooral bij kleinere bedrijven gebeurt dat nog te weinig. Probleem is echter dat deze uren vaak gigantisch uit de bocht vliegen. Meten is weten, zeg ik altijd. Houd daarom ook deze uren goed bij! Zodat je bij een volgend project wel een eerlijke prijs kunt berekenen. Met daarin wél alle gemaakte uren!

In mijn volgende blog geef ik je vier simpele tips wat je kunt doen om je faalkosten te reduceren!

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Uden en Venray

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur bij Bol Adviseurs. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.