fbpx
Blog

Ik ga hier wat schokkends bekennen: ik heb deze week drie klanten een CV-ketel geadviseerd. De kranten stonden er ook al vol van. Er worden meer CV-ketels dan ooit verkocht en nou begint die Boelen dus óók al CV-ketels aan te raden. De VanGasLos-revolutie is dus al mislukt voor hij goed en wel begonnen is?

Dat valt gelukkig mee en ik zal uitleggen waarom ik me niet direct zorgen maak over meer verkochte CV-ketels. Maar ik doe ook een oproep aan de installatiebranche.

 

Hotel VR

Ik werd gevraagd om een energieplan te schrijven voor een klein hotel dat twee in cascade geschakelde VR-ketels had, waarvan er inmiddels één gesneuveld was. Er zijn grote plannen, maar die zijn nog niet zo concreet dat er al een warmtepomp op te dimensioneren is. Ik heb hier voorgesteld om de komende twee HR107 ketels te huren en bij het installatiewerk vast een buffervat voor te bereiden. Klant blij, want de winter komt er aan en de investeringen die gedaan worden hoeven niet snel afgeschreven te worden, terwijl er wél stappen richting de warmtepomp gezet worden. Ik ook blij, want de nieuwe opstelling zal al wel alvast ontzettend veel gas gaan besparen.

Jaren ’30 woning

De tweede ketel komt in een jaren ’30 villa die momenteel gestript wordt. Er wordt serieus veel geïnvesteerd in dak, vloerverwarming, wanden en een ventilatiesysteem. Dat gaat een lieve duit kosten en geld voor de warmtepomp is er zelfs daar even niet. Ik heb dus geadviseerd om het isolatieproject vol door te zetten en om een tijdelijke ketel op te hangen op de plek waar straks de warmtepomp komt. Het gasverbruik daalt echt drastisch en we kunnen deze winter heel goed gaan meten hoe ver het energieverbruik van de woning gedaald is. Volgend voorjaar kan ik dan op basis van praktijkcijfers een vervolgadvies geven.

Boerderij, CV bijna stuk

En in de boerderij sprong de ketel om de haverklap in storing. Wel waren alle budgetten geregeld om het project integraal aan te pakken, maar het vinden van een goede uitvoerende partij was lastig en het is te voorzien dat het niet voor de winter klaar is. Ook hier dus een tijdelijke ketel. (Dat wordt wel een dingetje trouwens).

Klimaatprobleem

Het begint te rijmen. CV-probleem, timing probleem, geldprobleem, maar de douche moet wel aan.

Het refrein is dat de klant het klimaatprobleem snapt, maar om diverse redenen nog niet 1-2-3 van het gas los kan. Ik laat ze op de achterkant van een bierviltje zien dat ze onwijs goed bezig zijn, dat ze enorm veel gas gaan besparen en dat ik de laatste zal zijn om een rationele tussenstap tegen te houden.

Gisteren verkocht je je laatste CV

Maar wat ik ook elke keer tegenkom: de spullenverkopende installateur heeft de tijdelijke ketel NERGENS aanbevolen. Ik voer al een poosje campagne voor de WisselKetel op mijn website, en er komen ook vaak veel vragen over, maar ik wil geen spullen verkoper/verhuurder worden. Dat staat mijn onafhankelijkheid in de weg. Daarom deel ik het idee hier nogmaals, jat het alsjeblieft van me.

De Wisselketel

Het idee is dat je als installateur de klant gaat helpen met het energietransitietraject, maar dat een tijdelijke nieuwe CV het meest rationeel is. Help je klant daar mee! Leg een voorraadje youngtimers aan. Schroef de ketel op de plek van de VR-ketel en laat zien dat je snapt dat de klant vooruit wil. Help hem met een integraal plan dat hem van het gas af gaat helpen. Je kan verdienen aan het plan (dat doe ik ook) en straks ook nog aan een mooi warmtepomp-vloerverwarmings-ventilatie-project. Daar verdien je veel meer aan dan op die verrekte marge op een nieuw gasketeltje. Noem het de WisselKetel ®, TranisitieKetel, SlimmeRuil-CV of wat dan ook, maar HOU OP MET CV-KETELS VERKOPEN!

Met een beetje goede wil worden er volgend jaar geen 15 procent, maar misschien wel 30 procent nieuwe ketels verkocht: aan de installateurs zélf die ze vervolgens en masse inzetten als transitie-ketels voor hun klanten!

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

5 reacties op “Wisselketel als transitie-aanjager

  1. Fred Blume schreef:

    Op zich een goed advies, omdat (niet uitputtend)
    1) Eerst isoleren om het transmissieverlis te verkleinen is meestal snel terugverdiend.
    2) Warmtepompen in Nederland nog te duur zijn.
    3) Er nog relatief weinig kennis van warmtepompen bij installateurs is.
    4) Er nog veel energie verloren gaat bij anti-legionella cyclus, die je bij een boiler regelmatig moet uitvoeren.
    5) Veel COP1 apparatuur is nog niet uitgerust met een anti-Wiebes mode. Vb. De anti-legionella cyclus van de boiler, met name bij warmtepompen, wordt nu vaak uitgevoerd door inschakelen van een 3 kW element op tijden dat er niet voldoende PV-capaciteit is. Je wil een kleiner warmte-element in kunnen schakelen en ook de inschakeltijd zelf kunnen bepalen. Als de salderingsregeling op houdt te bestaan, wil je zoveel mogelijk opgewekte energie direct verbruiken, want op iedere afgenomen kWh betaal je steeds meer belasting. Energie is een inkomstenbron voor de overheid!
    6) De slimme boiler is nog in ontwikkeling. Niet 180 liter permanent warm houden als je meestal maar 100 L nodig hebt.
    7) Apperatuur moet (extern) te managen zijn. Energiemanagement en toepassing Artificial Intelligence (O.a. Google Deepmind)
    8) Ga eerst geen gas meer gebruiken bij nieuwbouw en alreeds goed geīsoleerde huizen. Bij de oudere huizen eerst isoleren en vooral een toch al geplande verbouwing gebruiken om geleidelijk van gas los te komen.

  2. Tinus de Vreugd schreef:

    @Fred Blume, Over uw opmerkingen 1 2 en 3 etc.
    Er is heel veel kennis over warmtepompen en verwarming techniek in Nederland. (We bouwen in Nederland de grootste scheeps koel/vries installaties met restwarmte gebruik ter wereld.) Niet bij de gasketel gerelateerde installatie bedrijven, en we doen het al jaren zo het gaat nooit meer lek installateur. En ondanks de al 10 tallen jaren bekende wetenschap dat de gasbel een keer uitgepuft is, inclusief de kennis van de verwachtte schade , is het kennis te kort bij de doelgroep waar u voor toekomstige verwarming op doelt terecht opgemerkt niet aanwezig. Warmtepomp techniek is dan ook koel/vriestechniek. Uw slager zal vast een lekker belegd broodje kunnen verkopen, maar het lekkerste brood haal je toch bij de bakker. U kijkt naar en bij de verkeerde groep.
    Bijna al uw opmerkingen over het koeltechnisch (ofwel warmtepomp deel) snijden geen hout, en zijn gebaseerd op de techniek van de airco met standaard omkeerklep, werkend op versneld uit te faseren en ondertussen al niet te betalen HFC koudemiddelen, die meer milieuschade veroorzaken bij lekkage van een enkel buitenunit met 1 kg, inhoud dan het leeglopen van een grote co2 supermarkt installatie met honderden kilo’s inhoud. Die temperaturen en anti legionella stook verliezen hoezo? Met co2 kan ik desnoods kokend water/ stoom leveren, maar 65ºC continue is genoeg. En veiliger tegen brandwonden. Water is de stof op aarde met de grootste warmte inhoud, waar je het meeste warmte per kg in kan bufferen. de boiler in een warmtepomp installatie is dan ook geen boiler, en is dus niet voor niets buffervat genaamd! gebruik je zonnestroom overdag voor een groot deel zelf om er als je van je werk thuis komt mee te douchen. En hoezo van buitenaf controleren via google etc. Dat spul wat ik monteer kan dat overigens prima, en wordt al jaren op die manier op de zuidpool gebruikt. Maar het systeem regelt naar plaatselijke behoefte op basis van metingen met afgifte. Helemaal zelf zonder gevaar op plat gaan bij een netwerk storing. Lekker onafhankelijk van de wil van netwerkbeheerder. En ja isoleren dus en als je dat doet, past het verwarming deel van het systeem zich daar automatisch op aan. ook bij meer of minder gebruik, ventilatie verlies etc. Alles wat u roept wat zal moeten bestaat allang. Was er zelf vorig jaar mee genomineerd op Duurzame Dinsdag. Welkom in 2018, en laat die techniek uit 1918 lekker links liggen. (Ja hoor toen zijn ze ongeveer begonnen met chemische koudemiddelen, omdat dat beter zou zijn dan ammoniac en co2, toen al sinds 1897 volop in gebruik!) En welkom in de wereld van de koudetechniek. Het verplaatsen van warmte, en Warmtepomp techniek dus, want koude bestaat helemaal niet! en je kan dat dus ook niet opslaan of er “duurzaam” gebouwen mee koelen! Echt niet. P.S. die boiler moet helemaal niet slim zijn. dat moet de gebruiker zijn.. En die zitten overigens al 15 jaar in een vakantiehuisje in Schotland 2 persoons met een 80Amp hoofd aansluiting. Toch maar beter een warmtepomp..

    • rené schreef:

      Goede avond,
      Ik ben benieuwd naar de reactie van Lars op jouw verhaal, Tinus,. Heb jij nog iets van hem vernomen? Op het verhaal van Bennie(van een paar dagen later) zie ik wel een reactie.

  3. Bennie schreef:

    Het refrein is dat de klant het klimaatprobleem snapt, maar om diverse redenen nog niet 1-2-3 van het gas los kan

    Gelul, de regering wil als pieplandje de wereld verbeteren.
    Laten ze eerst eens de waarheid vertellen tegen de echte vervuilers (China, VS, Afrika waar wij dankbaar alle niet Euro 5-6 wagens dumpen en andere bananen landen)
    Wie betalen de rekening?

    Weer de burgers!

    We moeten van het gas af!

    Hoera we hebben weer een paar stadbussen op aardgas in gebruik genomen.

    Wat een gelul allemaal

  4. Lars Boelen schreef:

    @Bennie : Nederland hoeft maar 0,4% van het internationale klimaatprobleem op te lossen. Ik en mijn klanten nemen die handschoen op. Als je me je gasverbruik, benzineverbruik en vliegkilometers even doorgeeft dan zorg ik dat ik die ergens anders extra compenseer want ik begrijp dat het voor jou te veel moeite is? Dan kan jij rustig doorslapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.