fbpx
Blog

Sauna als klaslokaal

De conciërge snapt er niets meer van, het is elke ochtend hetzelfde liedje: de lokalen zijn zo koud, terwijl de thermostaat toch écht op 23 graden is gezet. Leerlingen houden noodgedwongen hun jassen de hele ochtend aan.

En na de middagpauze moeten de ramen open, omdat het zo ontzettend warm is in de klassen. Zelfs het uitdoen van jassen en truien maakt het niet comfortabel. En ook het omlaag zetten van de thermostaat naar 10 graden helpt niet, de hitte blijft gewoon hangen. De kids zijn duf en missen elke vorm van concentratie. De installateur is ten einde raad. Zijn monteurs zijn nu al zo vaak geweest en hebben de naregeling en de thermostaten steeds weer opnieuw ingeleerd en de dagprogramma’s opnieuw ingesteld. Maar het helpt gewoon niet.

Opwarming

Als ik in het programma van de naregeling kijk, zie ik dat er een nachttemperatuur van 15 graden staat ingesteld en dat men om half acht in de ochtend de gewenste temperatuur naar 22 graden zet. Dat is maar liefst 7 graden opwarming, die in een krap uurtje verwacht wordt!

Vloerverwarming is een traag systeem, elke graad ruimteopwarming kan gemakkelijk een tot anderhalf uur duren. Voor 7 graden heb je dus al een heel groot deel van de dag nodig. En dat verklaart deels waarom het in de ochtend te koud en in de middag te warm is: de vloerverwarmingsslangen zitten ‘s middags vol warm water, dat warmte blijft afgeven aan de ruimte.

Constantere instelling

Soms kan de oplossing heel eenvoudig zijn: gewoon een wat constantere instelling, zodat de vloerverwarming alle ruimte krijgt om langzaam maar gestaag de ruimtetemperatuur op het gewenste niveau te houden. Het is en blijft een traag systeem, dus gebruik het dan ook op die manier.

Ik stelde een hogere nachttemperatuur in en liet eerder in de ochtend de gewenste dagtemperatuur ingaan. Dat zorgde er al snel voor dat de ruimtetemperatuur bij aanvang van de lessen behaaglijk was. En doordat de leerlingen zo hard werkten en met hun lichaamstemperatuur de lokalen verder opwarmden, kon ‘s middags de gewenste temperatuur ook makkelijk behouden worden, terwijl de thermostaten al wat lager konden worden gezet. Voor de vergaderingen van de leerkrachten in de avond werd direct na de lesdag de thermostaat in de vergaderruimte alvast wat hoger gezet.

Kwestie van een juiste uitleg krijgen van het afgiftesysteem en vervolgens logisch denken.

 

 

Over Yvian Jenniskens

Yvian Jenniskens

Als voormalig zelfstandige in de wondere wereld van (na)regelingen, hydraulische (dis)balans en trouble shooten is Yvian (1972) nu werkzaam als Account Manager bij het nieuwe thuis van Honeywell Home: Resideo. Deze - soms sportieve - vakidioot en moeder van twee heeft een passie voor social media, het delen van kennis, vrouwen in de (installatie)techniek én het oplossen van klachten. Deze passies deelt zij graag met de nodige relativering en een vleugje humor in haar blogs.

Bekijk alle berichten van Yvian Jenniskens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.