fbpx
Blog

Bloedprikken

Als de deur opengaat, sta ik oog in oog met een dame die zo uit een boek lijkt te zijn weggelopen. Als íemand model heeft gestaan voor een universeel herkenbaar oma-figuur is het deze zachtaardige, oude, grijze dame in haar jurk met schort eroverheen wel. Zelfs de geur van de vers getrokken bouillon op het fornuis ontbreekt niet. Hoe stereotiep kan iemand zijn?

Schroevendraaier

Mevrouw kijkt argwanend naar mij en vooral naar mijn gereedschapskistje en vraagt – nog voor ik de kans heb gekregen mezelf voor te stellen –  “komt u voor het bloedprikken?” Lachend pak ik een schroevendraaier en antwoord haar dat ik daarvoor het verkeerde gereedschap bij me heb. Ik kom om de problemen met de verwarming op te lossen.

Hoge hakken

Zo stereotiep als het omaatje is, zo niet stereotiep blijk ik te zijn als verwarmingstechnicus. Lang haar, lange felrode nagels, hoge hakken én een knalrood gereedschapkistje. Ik snap haar omhoog getrokken wenkbrouwen en verbaasde gezicht helemaal. Sterker nog, dat ervaar ik bij elk adres waar de deur opengaat en ik mezelf meld als installatie-expert.

Probleem-radiator

Nadat ik wat later met de – ook al verbaasde – installateur een ronde door de woning doe, merk ik dat de beste man er moeite mee heeft te merken dat ik wel degelijk weet waar ik over praat. De draadloze thermostaatknoppen die hij zo makkelijk de schuld geeft, zijn het probleem niet. Als ik de knop die volgens hem wel perfect werkt op een radiator plaats waarvan de knop niet zou werken, blijkt namelijk dat ook met de perfect werkende thermostaatknop ongewenst warmte in de radiator komt. Hij kan niet anders dan samen met mij vaststellen dat er bij de ongewenst doorwarmende ‘probleem-radiatoren’ thermostaatkranen zijn toegepast die niet de juiste slaglengte hebben die voor de elektronische thermostaatknoppen nodig is.

Thermostaatinstelling

Meneer twijfelt echter nog een beetje en verzoekt mij even te wachten tot hij de juiste kranen heeft gehaald en geplaatst. Ik neem plaats aan tafel bij de oude dame, zodat ik in de wachttijd nog wat onhandige instellingen in de thermostaat kan corrigeren. En als wij samen een keurig opgeschonken kopje koffie met een koekje nuttigen, verzucht mevrouw: “Wat leuk! Had ik vroeger ook maar de kans gehad zoiets te leren.”

Lieve mevrouw oma, wat hoop ik toch dat veel leuke, stoere tienermeiden dat ook gaan denken en het prachtige vakgebied van techniek gaan opzoeken. En ja, ik ben uiteraard partijdig, maar geen vak zo mooi als dit! En de afsluiting van dit servicebezoekje? Het compliment van de installateur, toen bleek dat ik gelijk had. Na de plaatsing van de juiste thermostaatkranen werkte het systeem namelijk perfect.

Over Yvian Jenniskens

Yvian Jenniskens

Als voormalig zelfstandige in de wondere wereld van (na)regelingen, hydraulische (dis)balans en trouble shooten is Yvian (1972) nu werkzaam als Account Manager bij het nieuwe thuis van Honeywell Home: Resideo. Deze - soms sportieve - vakidioot en moeder van twee heeft een passie voor social media, het delen van kennis, vrouwen in de (installatie)techniek én het oplossen van klachten. Deze passies deelt zij graag met de nodige relativering en een vleugje humor in haar blogs.

Bekijk alle berichten van Yvian Jenniskens

4 reacties op “Bloedprikken

 1. Patty schreef:

  Top Yvian! Just do it! 😀

 2. Esther schreef:

  Vette blog!!! Leuk geschreven. Ik kan me de reactie van de installateur voorstellen. Hoe tof voor jou dat je uiteindelijk natuurlijk gelijk hebt

 3. Eolffers schreef:

  Wat leuk inmand met hoge hakken stuur je gelijk weg

 4. julian schreef:

  weer een mooi probleem opgelost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.