fbpx
Installatie van weleer

70 ton lood

Een mooi project uit ons bijna zestigjarige vakbladarchief. Een gigantische klus wat het in 1995: het grootste naoorlogse loodwerk voor Beck Loodgieters: het dak van Fort Kijkduin bij Den Helder. Een bunker avant-la-lettre, een verdedigingswerk van Napoleon, dat vanaf 1811 werd gebouwd.. Tegenwoordig een museum en een aquarium.

Een reportage in vakblad Installatie uit 1995 waar de nostalgie en vakwerk vanaf druipt. Zo’n acht maanden lang van Beck Loodgieters waren vijf man druk met het 2300 vierkante meter grote dak. Zeventig ton lood op rollen zijn in segmenten van zo’n anderhalve meter gelegd: allemaal felswerk. Alleen al de offerte kostte installatiebedrijf Beck veertien dagen. Het lood werd allemaal met de hand aangebracht: het is een vak apart, en een uitstervend ambacht. Al is het zelf lood maken wel een eindig verhaal, blijkt uit het artikel.

Schubbendak

Boven op het dak van het fort is een metaalconstructie gezet. De architect heeft een soort schubbendak voorgeschreven, dat vanuit de schutskoepel als een rondlopende waaier is uitgelegd. “Allemaal schuine tapse banen, waarvan geen enkel segmentje gelijk is”,  zegt Rob Reijns van Beck. Het bedrijf is een echte specialist, vertelt hij trots. Van de Sint Bavo in Haarlem tot het Centraal Station in Amsterdam; grote prestigieuze klussen. Maar ook kleine sierlijsten met bloemetjes. De ondernemer breekt een lans voor de opleidingen: “Als je eraan wilt beginnen: volg vooral een cursus.”

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een oud gereedschap, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘installatie van weleer? Via deze link kunt u materiaal uploaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.