fbpx
Installatie van weleer

Buizentrein

Een bijzonder transport op 27 maart 1962. Vanuit de fabriek van Wavin in Hardenberg worden 90 meter lange onderwaterleidingen getransporteerd naar Goor. De leidingen, met een diameter van 200 mm en elk met een gewicht van 50 kilo, zijn bedoeld om op de bodem van het Twentekanaal te leggen als hoofdleiding voor de waterleidingmaatschappij Overijssel. Vakblad Installatie wijdt in 1962 maar liefst drie pagina’s aan deze happening.

De buizen werden geproduceerd in Hardenberg. Het magazijn van Wavin was niet berekend op een dusdanige lengte, zodat voor de opslag van de buizen een gat in de muur geslagen moest worden, en het materiaal uitzicht had over de weidevelden van Overijssel.

Politie-escorte

Het opmerkelijke transport van ongeveer 50 kilometer duurde twee dagen: over landwegen, over bruggen en door dorpen, met een tractor op kop, negen ondersteunende karretjes en een heftruck aan het einde, met wachtmeesters van de Rijkspolitie op kop en staart, zo beschrijft Installatie in 1962. Het was een attractie op zich.

Afpersen

Op de oever werden de buizen vol water gepompt, met betonblokken verzwaard,  verbonden en uiteindelijk afgezonken naar de kanaalbodem in geprepareerde geul. Daarna zijn ze afgeperst op 12 atmosfeer. De eerstvolgende vijftig jaar hoeft niemand om te kijken naar deze nieuwe hoofdwaterleiding.

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘Installatie van weleer?’ Via deze link kunt u materiaal uploaden.

2 reacties op “Buizentrein

  1. Bennie schreef:

    Heel mooi, maar hoe ziet een geuvel er uit?

  2. henk soer schreef:

    deze buizen zijn vervoerd naar de brug Hoogenweg, en daarin het water gelaten , en verder met het vrachtschip VERTROUWEN , naar de plaats van bestemming gebracht
    hier van is een filmpje gemaakt, de fOto die U nu ziet is op de burger meester Schuite straat gemaakt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.