fbpx
Installatie van weleer

De diepvries populariseert

Op reportage bij de nieuwe fabriek van Gebr. Van Swaay Koeltechniek in Amersfoort. De relatieve weelde in het naoorlogse Nederland en het ontstaan van de consumptiemaatschappij deed de koelkast en vrieskist goed. Klassieke loodgieters gingen in de jaren ’60 en ’70 niet alleen meer gastoestellen verkopen door de aardgasvondst bij Slochteren; ook de witgoedverkoop nam een grote vlucht. Van Swaay constateerde in 1967 in vakblad Installatie dat met name de kleinere vriezer (200 liter) een trend ging worden. Op het platteland lopen ze qua vrieskisten voorop, maar dat zijn nog flinke exemplaren. Voor de krappe naoorlogse woningbouw en voor de grote steden moeten kleinere vrieskisten op de markt komen, zoals de Esta 200. “Want de huisvrouwen zien steeds meer het voordeel van het diepvriezen van etenswaren.” In de reportage in het blad lopen we mee langs de lopende band bij Van Swaay.

Een citaat: “De uit staalplaat vervaardigde binnenkist wordt gemoffeld. Om geen verlies te hebben in de koelinstallatie wordt de buitenkant van de binnenkist van een teerlaag voorzien, zodat een hechte verbinding wordt verkregen tussen de wand en de koelleiding.”

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een oud gereedschap, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘installatie van weleer? Via deze link kunt u materiaal uploaden.

8 reacties op “De diepvries populariseert

 1. Klaas Breukelman schreef:

  Leuk om te zien. Als voormalig van Swaay medewerker wist ik dat de Esta koelkast bij de consument hoog stond aangeschreven, en als medewerker kreeg je zelf nog een beetje korting. Hoe bestaat het in 1974.

 2. w.jansen schreef:

  wij hebben thuis vroeger ook zon grote vriezer gehad.
  Toen die was door gerot hebben we van de koelmotor een compresser gemaakt.
  deze functioneert nog steeds

 3. dirk mantel schreef:

  hallo
  ik heb een vraagje ik ben al jaren opzoek naar ben kwint weet dat hij bij van een firma van swaay gewerkt heeft woonde vroeger in rijsenhout later in amstelveen heeft bij de marine gezeten hoorde dat hij met pensioen is en met een boot is gaan varen was mijn best vriend maar toen hij verhuisde uit het oog verloren hopelijk kan u me helpen
  dirk mantel kudelstaart

 4. dirk mantel schreef:

  hallo beste mensen
  ben nog steeds op zoek naar ben kwint heeft bij van swaay gewerkt wie o wie weet iets van hem

 5. Thera Hagenbeuk schreef:

  Mij vader Gerrit Hagenbeuk heeft er 19 jaar gewerkt. Ik kwam er als kind ook heel vaak kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.