Enkele jaren nadat Nederland was overgeschakeld op het aardgas verscheen het rapport van de Club van Rome (1972). Dat aardgas, dat kon ook opraken, dus moest er kritisch gekeken worden naar de mogelijkheden om te besparen. Bovendien kwam er een concurrent voor het aardgas om de hoek kijken: stadsverwarming. En de rendementen van stadsverwarming zouden een stuk hoger liggen dan de traditionele cv-ketel.
De Gasunie ging aan de slag om hun cv-ketels stevig te verbeteren. Het rendement van een ketel lag toen rond de 75 procent. Het ontwerp wordt helemaal omgegooid bij de ontwikkeling van de hr-ketel. De schoorsteen wordt aangepast, ventilator toegevoegd en het toestel wordt bestand tegen condensatie. Op veel liefde kan de hr-ketel niet direct rekenen. Tien jaar na de introductie werden er nog maar 30.000 stuks verkocht. Door subsidie en ondersteuning van de overheid breekt de hr-ketel door in de jaren 90.
Sven Ringelberg schrijft regelmatig blogs over de energietransitie. Bekijk ook zijn boek over de overgang op aardgas en lessen voor onze huidige energietransitie.
Heeft u bijzonder archiefbeeld, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘Installatie van weleer?’ Via deze link kunt u materiaal uploaden.