fbpx
Installatie van weleer

Dezelfde pomp, 100 jaar later

Dat er in 100 jaar techniek heel veel kan veranderen bewijst dit plaatje. Op deze foto links een waterpomp uit 1881 die met een aandrijfvermogen van 25 kW zo’n 24 m3/uur aan water kan verzetten. Rechts een exemplaar dat 100 jaar jonger is, en met een vermogen van 11 kW, per uur een waterhoeveelheid van 35 m3 kan verplaatsen. De verandering van techniek in één foto gevangen.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het toenmalige handelsagentschap ‘Technisch Bureau voor Nederland’ aan de Leidsegracht in Amsterdam de vertegenwoordiging van KSB in Nederland verwierf. Het bedrijf behartigde de KSB-belangen tot de oprichting van de eigen dochteronderneming KSB Nederland bijna 40 jaar later in 1958.

Poldergemalen

De honderdjarige geschiedenis van KSB in Nederland vindt zijn oorsprong in de vele poldergemalen die in die tijd werden aangelegd. Aangezien kogeldruklagers toen nog niet bestonden, maakte KSB gebruik van een luchtklok om de hoge axiale druk op te vangen. Omstreeks de 50-er jaren zijn diverse stations uit die oude tijd in opdracht van Rijkswaterstaat ontmanteld en/of vervangen.

Naast de activiteiten op de Nederlandse markt verkocht het Amsterdamse KSB-filiaal sinds de start in 1919 ook in Nederlands-Indië via handelsmaatschappij Lindeteves. In de 30-er jaren verkreeg KSB de zeggenschap over Amag Hilpert, gespecialiseerd in zelfaanzuigende brandbluspompen.

Wederopbouw

Na de Tweede Wereldoorlog beschikte KSB nog over beperkte productiefaciliteiten en kon weer aan de vraag naar onderdelen worden voldaan. Hiervoor werd de nog bestaande Amag Hilpert importeur actief ingeschakeld en vervolgens in 1958 overgenomen. Nieuwe pompenseries werden ontworpen.  De Nederlandse industrie kwam weer op gang. Vele leveringen aan alle takken van industrie, scheepvaart en openbare nutsbedrijven volgden.

KSB Nederland startte in 1958. In 1964 werd de vestiging in Zwanenburg in gebruik genomen. In eerste instantie als service-/ reparatiewerkplaats waar ook pompen werden samengebouwd. In 1968 volgde in Zwanenburg de nieuwbouw van het KSB kantoorgebouw. In 1993 volgde uitbreiding van het kantoorgebouw en in 2017 werd een nieuwe, state-of-the-art servicewerkplaats in gebruik genomen. Door de jaren heen is de leidende positie van KSB verder uitgebouwd met innovatieve producten en hoogwaardige service.

Tegenwoordig, 100 jaar na de eerste stappen op de Nederlandse markt, werken er 70 mensen bij KSB Nederland met werkplaatsen in Zwanenburg en Heinenoord.

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘Installatie van weleer?’ Via deze link kunt u materiaal uploaden.

5 reacties op “Dezelfde pomp, 100 jaar later

 1. albers theo schreef:

  Nee toch, zelfs in een publicatie van een vakkundig ogend installatie.nl wordt onduidelijkheid gezaaid door de begrippen vermogen (graag in W of kW) en verbruik (Joule, Megajoule, of kWh) door elkaar te gebruiken. Nog net geen kW per uur, zoals je ook nog weleens ziet….
  Kunnen de vakbladen alsjeblieft hier nou eens mee ophouden?

 2. albers theo schreef:

  Als je na “met een vermogen van 11kW een komma zet klopt het wel, maar duidelijk…

 3. Adriaan Keij schreef:

  De komma achter 11kW staat er nu, maar wat is een “luchtklok”? Ff googelen en toen kwam ik hier: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/water-dat-omhoog-stroomt/

  Ik weet nog steeds niet hoe de hoge axiale druk 100 jaar geleden werd opgevangen, maar ik wil nu wel eens zo’n waterram van Gert Breur zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.