fbpx
Installatie van weleer

Hoera voor de pvc-pijp

Albert van Dijk (Dijk, A), die in Steenwijk een installatiebedrijf had, richtte in 1957 het latere DYKA op. Hij dacht dat het handig zou zijn om hulpstukken voor kunststof buizen industrieel te gaan produceren.

Na de oorlog werd kunststof namelijk erg populair. De productie van kunststof materialen werd door kleine, maar ook grote ondernemingen massaal opgepakt. Kleding, bouwmaterialen, maar ook de auto-industrie stortte zich vol op het nieuwe materiaal. De installateur van weleer vaarde er wel bij, en is vandaag de dag een internationaal bedrijf met 28 filialen, twee productielocaties (Steenwijk en Overpelt (Belgie)) en 500 medewerkers, dat kunststof leidingsystemen ontwikkelt en produceert voor riolering, drinkwater, regenwaterbeheer en binnenklimaat.

Promotiemateriaal

Uit die begin periode, toen nog met enige argwaan naar kunststof werd gekeken, stamt het promotiemateriaal dat we hieronder laten zien; getypte brieven met getekende animaties. “De Kemakeur-pijp van polyvinylchloride, oftewel pvc, zonder weekmakers of vulstoffen, het prijstechnische alternatief dat altijd leverbaar is. Het materiaal van nu en morgen.” Of: “U zult alleen maar plezier beleven aan het moderne plastic rioleringsmateriaal. U zoudt het eigenlijk een moeten zien hoe bij ons ingenieuze machines pijpen van allerlei doorsneden en lengtes produceren.” Dit jaar viert DYKA haar 60-jarig jubileum. De baanbrekende pvc-pijp van weleer, is nu een duurzame, recyclebare afvoeroplossing.

Dubbel klik op de brief voor een vergroting.

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een oud gereedschap, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘installatie van weleer? Via deze link kunt u materiaal uploaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.