‘Koopt uitsluitend Nederlandsch sanitair’; een staaltje marktbescherming uit vervlogen tijden, gepubliceerd de voorloper van vakblad Installatie, het toenmalige Vakblad voor loodgieters, fitters en installateurs (uitgeverij Misset). We schrijven 1942. Tegenwoordig is dit uiteraard ‘not done’ in termen van mededinging, en de tegenwoordige gedachten over de vrije markt economie. Daarbij: het gros van de klassieke Nederlandse maakbedrijven in deze sector is wel in handen van grote internationaal opererende ondernemingen. Maar anderzijds is het vanwege de CO2-footprint tegenwoordig ook wel weer wenselijk. Lokale grondstoffen, zo weinig mogelijk vervoersbewegingen; de lokale economie als motor. ‘Wees sociaal, koop lokaal’.
Advertentie in Installatie
Deze oproep van de Maastrichtse badkamertrots Sphinx, tegenwoordig onderdeel van het Zwitserse Geberit, was echter in de tijdsgeest een hele normale: de installatie en badkamermarkt groeide als kool, en daarmee groeide ook het aantal aanbieders van producten die het misschien wat minder nauw namen met de hoge kwaliteitsstandaard die we in Nederland gewend zijn.
Minder, minder, minder
‘Eigen sanitair eerst.’ ‘Wilt u meer of minder sanitair van buiten de grens?’ Zo zie je dat een advertentie uit de oorlogstijd, ook ineens een dubieuze lading kan krijgen in de realiteit van vandaag de dag. Zo zijn het ook nog enkel ‘heeren’ aan wie de oproep gericht is.
Ook een mooie foto van vroeger? Stuur hier uw eigen ‘installatie van weleer’ in.
1969?? Toen was ik 12 jaar en ik heb toch een andere manier van spellen geleerd.
HEEREN met dubbel e en NEDERLANDSCH met sch is van voor mijn tijd.
Wel leuke plaatjes trouwens.
Frans, u heeft helemaal gelijk, we hebben het even ‘gedubbelcheckt’. De foto zat in de verkeerde bak qua jaartallen. We hebben de tekst aangepast.
De foto komt uit de voorloper van Installatie, uit 1942. Volop oorlogstijd dus. En inderdaad: toen was het taalgebruik nog wel zo. Excuses voor dit stukje geschiedvervalsing.