fbpx
Installatie van weleer

Energietransitie in 1980

Isoleren, energie besparen, nieuwe duurzame bronnen van energie. De energietransitie mag nu dan een hot item zijn, in 1980 was het niet anders. Uit deze beelden van de tentoonstelling ‘Energie Anders’ uit Hoek van Holland, blijkt dat de omstandigheden misschien veranderd zijn, maar dat de uitgangspunten van toentertijd -37 jaar later- nog altijd actueel zijn. Alleen nu urgenter.

Het filmfragment, uit de archieven van Beeld en Geluid in Hilversum, toont een elektrische modeltrein die op zonne-energie rijdt, nieuwe isolatiematerialen en de meerwaarde van thermostaatkranen en zonnepanelen., verder luchtopnamen van een olieraffinaderij, gaswinning in Slochteren, een waterkrachtcentrale, een betoging tegen kerncentrales en zonnepanelen op het dak van een huis en een windmolen: met een beetje moeite prima te plaatsen in alle installatie-discussies die vandaag de dag spelen. Bekijk het fragment hieronder.

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een oud gereedschap, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘installatie van weleer? Via deze link kunt u materiaal uploaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.