fbpx
Installatie van weleer

Geboorte van een klassieker

Hij bestaat dit jaar vijftig jaar. De klassieke VOLA kraan, een ontwerp van de Deen Arne Jacobsen (1902-1971), en tot de dag van vandaag een wereldwijde evergreen in badkamer en keukens. Verner Overgaard (foto boven) maakte de kraan in 1968, die tot vandaag de dag in basis nog hetzelfde is als toen.

De controle op de uitlopen na het fabricageproces van de VOLA-kraan in de fabriek in Denemarken.

Het baanbrekende: een functionele designkraan waarin alle mechanische onderdelen verborgen zijn in het kraanhuis. En zelfs de kleurrijke toepassingen van destijds, zoals het oranje en groen dat in de seventies populair waren, zijn nu weer helemaal hip. Sinds 18 jaar is de kraan in rvs op de markt, en heeft VOLA op basis van de klassieke designprincipes haar assortiment uitgebreid met onder meer douches, accessoires en een handdoekradiator. Meest recente loot aan de stam: de mogelijkheid om het roestvrij staal van allerlei nieuwe PVD finishes te voorzien, zodat het bijvoorbeeld in geborsteld zwart, geborsteld koper en geborsteld goud  zo modern en eigentijds blijft, zonder dat aan het klassieke ontwerp uit 1968 getornd wordt. De Nederlandse vestiging van het Deense designmerk staat in Amsterdam.

De klassieker met PVD finishes. Kranen in geborsteld zwart, geborsteld koper en geborsteld goud zijn trendy. Een artikel over trends op dit vlak in de komende Installatie en Sanitair.

Video over het productieproces

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘Installatie van weleer?’ Via deze link kunt u materiaal uploaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.