fbpx
Installatie van weleer

Hybride in 1965

De hybride installatie mag dan wel het toverwoord zijn in het verduurzamen van de woningbouw, de techniek is natuurlijk, net als de warmtepomp, al heel oud. Op de ISH had fabrikant Viessmann een volledige galerij gewijd aan het honderdjarig bestaan van het grote Duitse familiebedrijf.

En daar dook een historische hybride van de hand van dr Viessmann op: de Triola B. Een ketel die naast vaste brandstof als kolen en hout, ook oliegestookt functioneert. Eind jaren vijftig start het bedrijf met experimenten, met deze hybride verwarmer en tapwaterbereider als gevolg. De primeur was op de beurs in Hannover.

Op de ISH liet het bedrijf zien dat het denken in hybrides, of het nu hout, kolen, gas, elektra betreft, van alle tijden is. Het historische beestje werd geflankeerd door een hedendaagse variant: de Vitocaldens 222-F (gas/warmtepomp).

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een oud gereedschap, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘installatie van weleer? Via deze link kunt u materiaal uploaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.