fbpx
Installatie van weleer

Iedereen aan de potkachel

De Gelderse potkachel van de Gebr. Geertjes uit Assen werd aanvankelijk als oliekachel op de markt gebracht. Maar de verwarmer is een dermate groot succes dat besloten is dit ‘romantische’ model ook in een gasvariant op de markt te brengen, zo bleek eind jaren ’60, toen met de vondst van gas in Slochteren steeds meer gastoestellen op de markt kwamen.

De capaciteit van deze kachel, goedgekeurd door het gasinstituut, bedraagt 7000 kcal/u. De enorme stralingswarmte maakt hem ook geschikt voor grote ruimten. De potkachel is 84 cm hoog, en de diameter van de onderbak is 58,5 cm, schrijft vakblad Installatie in haar beursverslag. De uitvoering is gepotlood met buitenmantel van gietijzer, terwijl het binnenwerk en trekonderbreker geëmailleerd zijn. En tenslotte de aantekening, dat deze antieke uitvoering het ook in een modern interieur uitstekend doet. Waarvan akte.

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een oud gereedschap, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘installatie van weleer? Via deze link kunt u materiaal uploaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.