fbpx
Installatie van weleer

Tv-serie over het installatievak

Soms herhaalt de geschiedenis zich. Ook dertig jaar geleden was er een fors tekort aan installatiemonteurs. De sector becijferde dat er jaarlijks duizend installatiemonteurs tekort kwamen. Er waren nog geen sociale media voor gelikte campagnes, dus werd in 1989 de televisie ingezet als promotie voor het installatievak. Als onderdeel van de bekende campagne Werken aan Werk, ging de Federatie Educatieve Omroep (Feduco, en diens opvolger RVU) een zesdelige serie opnemen met de naam ‘Installeren’. Op de foto zijn de opnames gaande.

Vakblad Installatie, de voorloper van Installatie en Sanitair, woonde de opnames bij en schreef er een artikel over. De onderwerpen waar de makers bij stilstonden waren heel breed. De makers coverden werk aan een waterpompstation, het installeren van een nieuw CV-systeem bij een nieuwbouwwoning, de installatie van leidingen voor het transport van medische gassen in een ziekenhuis, het verhelpen van storingen in een zwembad. Ook werden bedrijven geportretteerd: want nieuwe vaklui moesten wel weten hoe het er in een écht installatiebedrijf aan toe gaat. De modernisering van het vak komt ook aan bod: veel aandacht voor ‘computers’, maar ook efficiency en ‘het kweken van know how voor het doelmatig adviseren van de klant’. Digitalisering en klantgerichtheid: dat hebben we vaker gehoord.

Zes afleveringen op de nationale televisie, op zondagavond van 22.00 tot 22.30 u op Nederland 3. En of dat nog niet voldoende was: ook zes radio-uitzendingen van een uur op Radio 5.

Hier meer historische beelden van vroeger, ingezonden en uit onze vakbladarchieven.

Uw oude foto op deze plek? Stuur hem in!

1 reactie op “Tv-serie over het installatievak

  1. Hans schreef:

    Zijn deze beelden nog ergens te bewonderen ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.