Het is de kolenhandel een doorn in het oog dat Nederland, na de aardgasvondst in Groningen, vol inzet op aardgas. De energietransitie uit de jaren zestig kent in weerstand parallellen met die van vandaag de dag. Op deze foto een protest van de kolenhandel, die vreest dat er met de komst van aardgas, en het fijnmazige distributienetwerk, vele banen verloren zullen gaan. De kolenboer wordt met uitsterven bedreigd.
Van de 4500 bedrijven die er in 1967 nog zijn, zullen er in de toekomst slechts 1000 de strijd met het aardgas overleven, schrijft ons vakblad Installatie in dat jaar, waarbij het de heer G. Ch. Jongenelen citeert. Deze man is voorzitter van de katholieke bond van handelaren in brandstoffen St. Theobald. De vele voorrechten die de overheid aan het gas heeft gegeven doet bij hem de vraag rijzen of hier geen sprake is van onordelijk economisch ingrijpen. Staatsbedrijven nemen deel in de exploitatie van het aardgas en stellen de verkoopprijs vast. Dit terwijl andere brandstoffen onevenredig zwaar belast worden.
Sinds begin jaren ’60 hebben 8000 handelaren bij de overheid aangeklopt voor saneringshulp, schrijft Installatie.
Heeft u bijzonder archiefbeeld, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘Installatie van weleer?’ Via deze link kunt u materiaal uploaden.