fbpx
Installatie van weleer

De kolenkit

Voordat het gas zijn intrede doet, stookte Nederland volop op kolen. En dat betekent dat regelmatig de gang naar het kolenhok gemaakt moest worden. Dit plaatje is voor de mensen die voor het stads- en aardgastijdperk leefden een herkenbare. De gang naar beneden om brandstoffen voor de verwarming te halen. Voor de jongeren is de kolenkit vooral bekend als paraplubak, plantenbak of ander interieurornament.

De vorm heeft een praktische reden, doordat hij naar boven smaller wordt, valt hij niet zo snel om, en doet met name het legen van de kit niet zo veel stof opwaaien. De meeste kolenkitten werden van metaal vervaardigd. Op de foto zien we een exemplaar van Daalderop, tegenwoordig een fusiebedrijf met Itho, grondlegger van de mechanische ventilatiebox. Het Tielse bedrijf, specialist in metalenwaren maar ook fabrikant van tinnen producten zoals serviesjes, legt zich tegenwoordig toe op boilers en duurzame klimaatsystemen.

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een oud gereedschap, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘installatie van weleer? Via deze link kunt u materiaal uploaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.