fbpx
Installatie van weleer

Nederlands eerste gasfitster

Het is vandaag internationale vrouwendag, dus besteden we aandacht aan Cocky Roest, de eerste gasfitster van Nederland. In 1968, zo blijkt uit ons vakbladarchief, is zij de eerste vrouw die een diploma haalt om met gasinstallaties te mogen werken. De gasbel in Slochteren is dan net een paar jaar geleden ontdekt.

Tijdens de vakanties hielp ze haar vader al regelmatig met het loodgietersbedrijf. Toch was het niet de bedoeling dat ze de techniek in zou gaan. Ze zat op de Mulo om onderwijzeres te worden. Maar omdat haar vader plotseling stierf en het bedrijf zich aan het voorbereiden was op de toepassingsmogelijkheden van aardgas, besloot ze een twee jaar durende cursus gasfitten aan de technische school in Breda te volgen.

Je zou zeggen: een pionier en een voorbeeld voor andere vrouwen. Toch raadde ze het haar sexegenoten niet aan. “Tenzij ze net als ik toe gedwongen worden.”

Toch vindt ze het leuk om alles te vertellen wat met gas te maken heeft. Ze maakt tekeningen van installaties, die ter goedkeuring aan het district Oosterhout van Intergas moeten gestuurd. Haar werk wordt na een jaar gewogen (zoals dat bij iedereen gebeurde in die tijd) en wanneer dit niet te licht wordt bevonden, krijgt deze vakvrouw ook de landelijke erkenning van de Gasunie als gasfitster; een tweede record.

Hieronder het artikel:

4 reacties op “Nederlands eerste gasfitster

  1. Anne van Rossum schreef:

    “Ze wordt na een jaar gewogen”, nou, “Haar werk wordt na een jaar gewogen”. 🙂

  2. Adriaan Keij schreef:

    Een vervolg interview zou leuk (kunnen) zijn Eddy: hoe is het haar vergaan?

  3. de echte installateur schreef:

    ik vermoed een kromme rug, een hernia en aan de bedelstaf ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.