fbpx
Installatie van weleer

Onderwijsvernieuwing in Gouda

Wat zijn ze trots, daar in Gouda. Een nieuwe behuizing voor de Stichting tot opleiding van gasfitters, waterfitters, loodgieters, sanitair-monteurs en installateurs. De Stichting Opleiding Gawalo pronkt met zijn nieuwe onderkomen aan de Oosthaven 57, waar in het monumentale pand een cursus-, instructie en voorlichtingscentrum is gevestigd. Het oudste installatievakblad van Nederland, Installatie, gaat een kijkje nemen voor de mei-editie van 1968.

leslokaal (4)In de instructielokalen staan een groot aantal sanitair- en verwarmingsapparaten opgesteld, die als lesmateriaal kunnen dienen. Bij de geisers is een doorzichtig perplex-model geplaatst, voor een zogeheten ‘aanschouwelijke instructie’, zo schrijft vakblad Installatie in 1968. Naast instructie, hiervoor ook enkele klaslokalen, ook ruimte voor inspiratie in het zogenoemde ‘Paradijs’ van sanitair, voor het overgrote deel geleverd door Sphinx.

Pronkstuk

leslokaal (3)Veel ruimte voor de complete breedte van het vak. Ouderwets dakwerk, lood/zink-werk. Pronkstuk in het instructielokaal is een pinakel van de St Bavo. Maar ook aandacht voor moderne installatietechniek: in dit onderwijsgebouw wordt ook de kunststoffenleergang gedoceerd, een onderdeel dat volgens de specialisten steeds belangrijker gaat worden. De belangstelling is groot. Voor 1968 zijn de ruimten volgeboekt. Conclusie onderaan het artikel is dat het gebouw nu al te klein is.

Expositie van Sphinx-sanitair. Getiteld: het Paradijs.
Expositie van Sphinx-sanitair. Getiteld: het Paradijs.

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een oud gereedschap, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘installatie van weleer? Via deze link kunt u materiaal uploaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.