fbpx
Installatie van weleer

Turbulentie rond rookgasafvoer

Op reportage bij Burgerhout in Assen in 1986, toen nog een bedrijf met 85 werknemers en 8000 m2 productielokatie. Begonnen in de scheepsbouw, maar sinds de jaren ’60 producent van kachelpijpen, dunwandig plaatmateriaal, ketelmantels, wasemkappen,kiezelbakken en natuurlijk de rookgasafvoermaterialen waarvan we vandaag de dag het bedrijf vooral kennen. De HR-ketel was net uitgevonden.

Gesloten toestel

Ook toen turbulentie rondom de rookgasafvoer, zegt toenmalig verkoopleider D.H Jeltes in vakblad Installatie in 1986: “De cv-ketelmarkt gaat meer in de richting van gesloten, ventilatorgestuurde toestellen. Ook de HR-ketel met zijn condensafvoerproblematiek wint terrein. De traditionele dunwandige rookgasafvoeren zijn qua waterdichtheid niet berekend op de condensvorming in de leidingen.”

HR: nieuwe eisen

burgerhout (4)
De epoxeerinrichting van de productie van rookgasafvoerbuizen.

Het Giveg stelt vanaf 1986 nieuwe hogere eisen aan het afvoermateriaal. De drie Nederlandse fabrikanten (Burgerhout, ITT Muelink & Grol en Cox Geelen) brengen in maart 1986 een nieuwe kwaliteit op de markt, als alternatief op het dunwandig aluminium. Dikwandig moet het worden, 1,7 mm dik. De overgang naar HR zorgt voor problemen met materialen en diameters, ziet Jeltes. Van 130/110 naar 70/80/90 mm. Bovendien is het hem een doorn in het oog dat elke ketelfabrikant andere standaarden hanteert, waardoor het lastig is om goedkoop in serie afvoermaterialen te produceren. Burgerhout produceert 7 verschillende afvoersystemen voor 7 verschillende ketelfabrikanten. “De installateur weet niet waar hij aan toe is.” Maar er gloort hoop: want de ketelfabrikanten hebben contact opgenomen om tot meer standaardisatie te komen.

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een oud gereedschap, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘installatie van weleer? Via deze link kunt u materiaal uploaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.