fbpx
Installatie van weleer

Van groothandel naar kennispartner

Wasco bestaat vijftig jaar en dat laten zij niet onopgemerkt voorbij gaan. Met elke maand een feestelijke actie. Met ontbijt op de vestigingen, barbecues, een dartstoernooi en met Wasco naar de nieuwste James Bond-film. Op wasco.nl/50jaar zie je alle activiteiten.

Groei

Vanuit een familiebedrijf wat in de jaren 60 WASmachine COmbinaties verkocht, is er in 1970 de overstap gemaakt naar een technische groothandel: Wasco. Geert van den Belt (vader van huidige directeur Herold van den Belt) begon in een schuur en wist het bedrijf uit te laten groeien naar meerdere vestigingen.

Twee magazijnhallen in Twello.

Het bedrijf maakte vanaf de oprichting een gestage groei door. Vier jaar na de oprichting werden er twee magazijnhallen gebouwd in Twello. In 1987 kwamen er de eerste Wasco-vestigingen bij; in Rotterdam en in Groningen. Een jaar later werd er ook in Twello uitgebreid, met een nieuw distributiecentrum en diverse kantoren.

De eerste vestiging van Wasco buiten Twello: Wasco West, in Rotterdam.
In 1988 werd het distributiecentrum in Twello uitgebreid.

Vanaf de jaren 90 gaat het bedrijf zich ook op andere zaken richten. Zo richt het in 1991 het CV Onderdeel op, waarin het zich richt op de onderdelenmarkt. Rond de eeuwwisseling wordt het Wasco Warmte Centrum opgericht. Dit staat nu bekend als het Wasco Energie Centrum.

Het Wasco Energie Centrum.

Overname

In 2002 werd Wasco verkocht. De Van den Belts bleven wel leiding geven aan de groothandel. Begin 2019 kwam Wasco wederom in andere handen terecht. Investeringsmaatschappij Gilde nam samen met het management van Wasco de aandelen over.

Zelf neemt het ook bedrijven over. Zo wordt in 2007 de sanitairgroothandel Kopex BV overgenomen. Tien jaar later stort het zich op de markt van de airconditioning, met de overname van Aircovent BV.

Ondertussen gaat de eigen groei gewoon verder door. In 2011 kijkt het voor het eerst over de grens en opent het een vestiging in België. Om deze groei goed aan te kunnen, werd er in 2016 een nieuw distributiecentrum gebouwd in Apeldoorn. In 2020 komt hier nog eens 8.000 vierkante meter bij.

Dit jaar moet de uitbreiding van het distributiecentrum worden opgeleverd.

Vorig jaar werd Wasco overgenomen door investeringsmaatschappij Gilde en de eigen directie, waaronder algemeen directeur Herold van den Belt.

Kennis

Een andere belangrijke pijler binnen Wasco is kennis. Wasco profileert zich steeds meer als kennisleverancier en adviseur. Een concreet voorbeeld hierin is het WasCollege. Het opleidingsinstituut van Wasco heeft verschillende landelijk erkende opleidingen voor installateurs. De trainers hebben ruime ervaring in de installatietechniek. WasCollege is door InstallQ geaccrediteerd voor de opleidingen ISSO 72 en ISSO 98. Cijfers wijzen uit dat het slagingspercentage voor de deelnemers aan WasCollege 35 tot 40 procent hoger is dan landelijk.

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘Installatie van weleer?’ Via deze link kunt u materiaal uploaden.

1 reactie op “Van groothandel naar kennispartner

  1. Ton Roeterdink schreef:

    Van harte gefeliciteerd met jullie 50 jarig jubileum , en nog vele bloeiende jaren gewenst.
    Leuk dat ik middels een foto nog deel mag uitmaken van de geschiedenis van Wasco.
    Heel veel succes in de toekomst.
    Groet Ton Roeterdink (oud werknemer)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.