fbpx
Installatie van weleer

Van stadsgas naar aardgas

Het einde van het aardgastijdperk mag dan wel aangekondigd worden. Hoe begon het eigenlijk? Op deze film uit de archieven van Beeld en Geluid zien we burgemeester J.J.G. Boot van Hilversum die een fakkel aansteekt, waarmee de overgang van de aansluiting op stadsgas naar aardgas wordt gemarkeerd. Het is 1963. Na de ontdekking van gas bij Slochteren (1959), begon de Gasunie in 1963 met het aanleggen van gasleidingen in Nederland. In 10 jaar tijd was driekwart van Nederland aangesloten op het aardgas.  Voor de overgang van lokaal opgewekt stadsgas, naar aardgas -“in overweldigende hoeveelheden aanwezig“- waren technische aanpassingen nodig: door de hogere druk van aardgas moeten geisers worden aangepast. Topdrukte dus voor de installateurs en het energiebedrijf. En stress voor de dames, zo meldt het journaal: de gasfornuizen moeten worden aangepast, maar de gemeente biedt leenfornuizen. De laatste toren van de gesloopte gasfabriek wordt  symbolisch opgeblazen.

De voorwaarden worden geschapen voor het ontstaan van veel installatiebedrijven in de jaren ’60. En hiermee ook voor de eerste jaargang van vakblad Installatie in 1963.

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een oud gereedschap, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘installatie van weleer? Via deze link kunt u materiaal uploaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.