fbpx
Installatie van weleer

Voorloper van Installatie.nl

Steunt die u steunen. Koopt bij de firma’s die in dit blad adverteren.

Dat zullen jullie een vaktijdschrift tegenwoordig niet meer horen zeggen. Maar in 1929, vlak voor de beurscrach van New York en de diepe wereldwijde crisis was het heel normaal. Zeker in De Loodgieter en Koperslager, het vakblad van de katholieke loodgieters en koperslagerpatroons. Nederland was immers diep verzuild, en dat betekent dat men niet vies was van een verkoopadviesje.

Dit blad was één van de voorlopers van Installatie, dat in 1962 het levenslicht zag. De verzuilde vaktitels voor loodgieters van voor de Tweede Oorlog kregen in 1942 te maken met het besluit van de Duitse bezetter, om nog maar één orgaan te hebben. Dat scheelde papier en was makkelijker te controleren. Het werd Vakblad voor Loodgieters Fitters en Installateurs. Uitgeverij De Gelderlander in Nijmegen, die van de bezetter mocht blijven drukken, tekende voor dit mildgestemde vakblad. Aan het einde van de oorlog verdween het weer.

Toen na de oorlog de dagbladdrukkerij ruimte op de persen over had, koos dezelfde uitgever om opnieuw een installatievakblad te gaan maken. In 1962 zag Installatie het levenslicht, het papieren broertje van deze site. “De aloude loodgieter giet geen lood meer”, luidde het eerste hoofdredactionele commentaar.

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘Installatie van weleer?’ Via deze link kunt u materiaal uploaden.

1 reactie op “Voorloper van Installatie.nl

  1. MarkS90 schreef:

    “Helpt elkaar, koopt Hollandsche waar”.

    Mooie slogan die helaas heeft ingeboet aan kracht en vooral uitvoering, getuige de stijgende verkoop via internet uit verre oorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.