fbpx
Installatie van weleer

Wand met toestelhistorie

Fabrikanten en installatiebedrijven koesteren hun historie, en dat is vaak goed te zien bij de entrees van de bedrijven. Oude foto’s, reclame-uitingen, geëmailleerde gevelschildjes, of zoals hier: een wall of fame van toestellen. Met zo’n memory lane, zoals hier bij de vestiging van ketelfabrikant Vaillant in Amsterdam, is het niet erg om op je afspraak te wachten.

De wand geeft een korte reis vanaf 1874 naar het heden. 132 jaar geleden begon koperslager Johann Vaillant in zijn werkplaats in Remscheid met het bedrijf. Te zien is hoe een versie van de gasgestookte heetwaterketel met gesloten systeem, in de 19e eeuw geproduceerd, zich evolueerde richting de klassieke geiser en het HR-toestel van vandaag de dag. De allereerste wandgeiser uit de jaren ’50, opgevolgd de combi-variant en later door HR-ketel. Rechts op de pallet, staat de warmtepomp te wachten op een plekje in de ‘hall of fame’.

vaillant-logosHaasje

En altijd met dat onvervalste haasje dat uit een ei kruipt (!?). Het verhaal gaat dat de bedrijfsoprichter het plaatje op een paaszondag in een tijdschrift zag. Een van de bekendste, maar ook opmerkelijkste beeldmerken van de installatiesector was geboren. Bijzonder is ook om waar te nemen hoe installateurs oude logo’s nog volop voeren op hun bussen en gevels. Dat is op zich ook niet gek, gezien de steeds korter wordende omloopcyclus van een beeldmerk.

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een oud gereedschap, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘installatie van weleer? Via deze link kunt u materiaal uploaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.