fbpx
Installatiefouten

Condensafvoer-perikelen

Wezenlijk onderdeel van de cv-installatie, die condensafvoer. Twee ingezonden voorbeelden van hoe het niet moet.

 

 

Toch presteren (pragmatische) professionals en amateur-installateurs ook dit detail dusdanig uit te voeren dat het wachten is op problemen. Op de foto linksboven lijkt de maker vooral gebruik gemaakt te hebben van de restmaterialen. Ook loopt de afvoer niet op afschot weg, en is er nog eens lekkage bij het sifon ontstaan. Extra aandacht voor de ‘vindingrijke’ beugels/ondersteuning voor de afvoer.

Komt u dergelijk situaties tegen in praktijk? Mail ons uw foto’s met toelichting.

 

fout45Bevestigingsmateriaal

De foto links kreeg een installateur gemaild bij een offerte-aanvraag voor een nieuwe cv-ketel in Amsterdam. Op de foto zien we de condensafvoer, die met elektradraad aan de installatie is opgehangen. Verder biedt een doos stofzuigerzakken de broodnodige steun aan het leidingwerk, waar uiteraard netjes gebeugeld had moeten worden. De verwachting is dat hier met een professionele installatie een hoop mogelijke problemen kunnen worden opgelost.

 

 

Studenten

Op de fotos hieronder een cv-installatie in een studentenhuis. Deze had voorheen een condensafvoer buitenlangs, die in de dakgoot uitmondde. Aangezien deze om de haverklap bevroor, kozen de studenten voor de pragmatische oplossing via een tuinslang, door het plafond, uiteindelijk eindigd in een emmertje. Het legen van het emmertje werd meegenomen in het corvee-rooster.

 

foto7a

foto7b

5 reacties op “Condensafvoer-perikelen

 1. Maarten schreef:

  Nou, dat van die tuinslang is zo gek nog niet. Wij hebben een tuinslang dat uitkomt in de douchecabine. Zou het graag anders willen, maar er is simpelweg geen afvoer mogelijkheid op zolder (jaren 30 woning).

 2. J.Simons schreef:

  Zit met zelfde situatie: voor nieuwe ketel op zolder, is afvoer via dak verboden; afvoer aanleggen is niet mogelijk, wat nu?

 3. Mia van Vught schreef:

  Ik krijg een nieuwe CV ketel mag de condens nog door koperen leiding worden afgevoerd . Mijn installateur zegt van niet en wil hele nieuwe gaten gaan boren voor kinsstof ??

  • D. van den Ouden schreef:

   Ik kan je uit ervaring vertellen dat het condenswater van een moderne CV ketel een mooi gat in een koperen leiding kan vreten.

 4. AJ Wijnstra schreef:

  Ook condenswater naar een zinken dakgoot afvoeren is vragen om problemen- de hoge zuurgraad zorgt voor fikse gaten in het zink

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.