Niet fout, want vast is vast: en dat is een doel van het nieuwe beugelen. Maar te aardig om niet te delen in deze rubriek. Een creatieve manier om met een draadeind, een buigtang en een rookgasafvoerbeugel de boel te fixeren.
Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.
Zeker wel fout, het gaat namelijk niet om de beugel maar de functie ervan. Het tegengaan van de uitzetting
Het tegengaan van uit elkaar schuiven door uitzetting bedoel je, neem ik aan?
Als de buis gebeugeld en al niet meer met de hand uit elkaar kan schuiven (Bokito proof noem ik het maar altijd) dan zit het gewoon goed.
Waarom is er geen lock ingebouwd in de verbinding om uit elkaar schuiven te voorkomen? Al dat geneuzel nu of een beugel wel goed zit kan dan in de prullenbak
CeWe, jij bent zo een beetje de eerste in deze rubriek die een zinnige opmerking plaatst, daarmee doel ik op “Bokito proof”, wanneer de RGA/LTV niet “zomaar” met de hand uit elkaar kan komen, is eigenlijk ook de bevestiging op orde. Dit is feitelijk het doel van de regelgeving m.b.t. de afdoende bevestiging.
Een rookgasafvoer kan op een verbinding uit elkaar komen als gevolg van beweging van de buis door telkens uitzetten/krimpen (kruip), of bijvoorbeeld als gevolg van bewegen van de dakdoorvoer door wind etc.
Bij PP buizen is er sprake van veel meer “kruip” dan bij Aluminium buizen.
Overigens zijn PP buizen erg brandgevaarlijk, ze ontbranden bij relatief lage temperatuur (probeer maar eens met een aanstekervlammetje) en er vallen dan brandende druppels.
Ook concentrische systemen kunnen uit elkaar… Deze mogen dus WEL in de buitenste (LTV) buis gezekerd (parkers) worden naast uiteraard normale bevestiging.
Concentrisch is sowieso principieel een betere oplossing en veelal niet duurder dan een separate RGA/LTV.
De enige manier om uitzetting of krimp voorkomen is om te zorgen dat “het materiaal” niet van temperatuur veranderd en niet door één of ander beugeltje of iets dergelijks te monteren!
Ja hij zou zomaar uit het gat kunnen springen