fbpx
Installatiefouten

Pv-paneel via regenpijp verbonden

17

Deze installatie van zonnepanelen kan en moet op de nettere manier. Hier is gekozen voor de makkelijkste weg: via de regenpijp. De kabel loopt daarna verder door een leiding, welke los over een plat dak ligt. En gaat daarna over de dakrand een zijmuur in richting de meterkast.

Het komt vaker voor dat zonnepanelenmonteurs de gekste oplossingen verzinnen voor kabeldoorvoeren. Zo zagen we eerder in deze rubriek al dat rookgasafvoeren gebruikt worden voor de kabeldoorvoer. Ook de standleiding van de riolering was een eerder geplaatste installatiefout. Foute boel natuurlijk, maar vaak goedkoop.

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

17 reacties op “Pv-paneel via regenpijp verbonden

 1. Paul Steunenberg schreef:

  Bij mijn buren hebben ze de ac-kabel ook buitenom gedaan! Behalve dat ik dat ‘geen gezicht’ vind zo’n kabel over de voorgevel… ze hebben deze kabel dwars door de (nieuwe) zinken dakgoot geleid en afgewerkt met een kwak siliconen (die nu al los zit). Daar heb ik een videootje van gemaakt.
  De dakgoot is nu vakkundig gemold.

 2. C. van Dongen schreef:

  De kabel van de zonnepanelen loopt van het dak van mijn woning achter de regenpijp de grond in. Was een oplossing daar anders de kabel door het dak en ook plafonds zou gaan. Vervolgens loopt de kabel via de kruipruimte naar de meterkast aan fe andere kant van mijn woning. De kabel is in de kruipruimte nergens vastgezet hoewel er volop mogelijkheden waren.

  • Marco schreef:

   Wat betreft de kruipruimte als deze netjes in een mantelpijp getrokken is dan is dat niks mis mee aangezien je er misschien twee keer in de tien jaar komt

   • Adeo schreef:

    Marco, waar staat dat van Dongen zijn DC of AC kabels zijn voorzien van een mantel pijp.
    En of je nu 1 keer of dagelijks in de kruipruimte ruimte komt, volgens mij moeten die kabels netjes vastgezet worden.

    • Richard schreef:

     Kabels inkruipruimte mogen los liggen maar dit moeten dan wel grondkabels zijn. Tot op de plek waar ze bonen de grond uitkomen.
     Ze moeten onder de vloer alleen vast gezet worden als er kans is op mechanische beschadigingen

 3. René Lassauw schreef:

  Bij mij heeft Volta de zonnepanelen bevestigd. In elk huis gaat via de meterkast een lege gele buis naar de zolder. Dus via het dak naar de zolder
  en zo naar de meterkast. Ik heb op de carport ook panelen liggen, en de kabel netjes weggewerkt.

  • Adrie schreef:

   Elk huis? Waarschijnlijk is deze gewoonte pas rond 1980 ontstaan. Bij oudere huizen moet zoiets tijdens een renovatie gedaan zijn, en dan zit er waarschijnlijk een CV ketel of wasautomaat aan die ‘lege’ buis vast.
   (Ook bruikbaar, maar lastiger en duurder dan een slordige kabel buitenlangs.)

 4. Erwin schreef:

  Ik heb de kabels door de regenpijp van de buurman gedaan naar ons plat dak. 🙂 Tsja, als je geen andere oplossing hebt doe je dat toch gewoon? Ik hoef geen lelijke kabelgoten op mijn buitenmuur…
  Wat een negatieve reacties hier…

 5. Adeo schreef:

  Nou Jeroen Wijngaards, “typisch een klantreactie trouwens, die maakt het allemaal niet uit.” .Dat kun je nu wel schrijven, maar er zijn ook klanten die er na jaren achter komen dat ze zo maar ineens kortsluiting in hun PV installatie hebben.
  Onderzoek daarna geeft dan aan dat de “Installateur” de kabels ook maar even tussen de dakpannen door heeft gestoken waardoor die kortsluiting is ontstaan.
  Feit blijft dat als de klant een “erkende installateur” de installatie laat plaatsen de klant er vanuit mag gaan dat die installateur volgens het boekje werkt .
  Ieder zijn vak nietwaar en die klant weet niet beter.

 6. willem schreef:

  Beste Techneuten?
  Er zijn voorschriften opgenomen in de NEN1010. Daar hoort iedere installateur zich aan te houden. Maar binnenkort is het afgelopen met al dat geknoei, want er komen strengen maatregelen aan vanuit de overheid. In het kort: voldoen aan de eisen, verplicht aanmelden, erkent installateur, zonnepanelen die voldoen aan de eisen. Voldoet uw installatie niet hieraan, dan geen teruggave van de btw. Trouwens welke verzekering dekt dit nog. In de aansluitvoorwaarde staat, dat de installatie door een erkent installateur geïnstalleerd dient te worden

 7. adeo schreef:

  Zeker niets anders te doen “echte installateur”

 8. Nic schreef:

  Ik heb een foto ingezonden, Voltage 242.6 Volt!!!! lang leve de PV Cowboys. En wij maar storingen zoeken aan de cv ketels. Electronica op tilt, de gekste meldingen.

  • benadski schreef:

   In Nederland zijn eisen gesteld aan de maximale en minimale waarde van de spanning. Voor het laagspanningsnet is onder andere bepaald dat de spanning op een aansluitpunt tussen 207 en 253 volt moet liggen. Prima dus. Maar dat wil niet zeggen dat het “schoon” is. Een goedkope omvormer kan best wat “ruis” veroorzaken dat weer andere apparaten doet trippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.