fbpx
Installatiefouten

Gatenkaas

De installateur die deze foto inzond, kwam ter plekke voor een aanvraag van een CV-ketelvervanging. Hij schrok zich een hoedje.

De rookgasafvoer is van dunwandig aluminium. Er is voor zover bekend zeker acht jaar geen onderhoud uitgevoerd aan dit toestel: en de gevolgen laten zich raden. De rookgassen zijn door de aluminium afvoer gevreten, en hadden vrij spel in deze opstellingsruimte. Het gevaar had voorkomen kunnen worden door periodiek de CV-installatie te onderhouden en inspecteren. En dan hebben we het nog niet over het provisorische tiewrapje dat de boel op de plaats moet houden.

Ook de bewoner reageerde geschokt, want deze heeft geluk gehad dat er geen koolmonoxide is geproduceerd of gelekt. Inmiddels is deze gevaarlijke rookgasafvoer vervangen voor een nieuwe kunststof variant.

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

17 reacties op “Gatenkaas

 1. Eolffers schreef:

  Wat verwacht je anders dan als er geen onderhoud is gedaan en zoals wij weten dan is hè het onderhoud van de cv ketel voor de bewoner cc verhuurder.

 2. Michel Zandvliet schreef:

  Lang leve de certificatie.
  De installateur moet zich dit jaar certificeren.
  Dit vanwege de veiligheid volgens de overheid.
  Dit soort gevallen ga je nooit uitsluiten.

 3. Theo schreef:

  De baas had nog wel dikwandig alu meegegeven…. Pleidooi voor concentrisch, want dat voorkomt heel veel fouten.

 4. Raijmond schreef:

  Dit is 100% door de eigenaar aangelegd. Zelfs de domste monteur in de installatie techniek zal weten dat dit niet zo kan.

 5. john schreef:

  Dit kan in de ban maar dan moet den HAAG ff meewerken he.

  Maar dat gebeurt niet he, 3 weken geleden gebeld door de regio vertegenwoordiger van UNETO VNI of we al met de certificering bezig waren?
  Nee was mijn antwoord omdat er nog niks zeker is ga ik niks doen en zeker nie investeren in een nog niet eens geldige regeling!

  En wat lees ik afgelopen maandag???? Je raad het al regeling met 2 jaar uitgesteld!!
  Lang leve het land van de bureaucratie en regelgeving, ze kenne nog geen regelgeving opstellen heren een tip kijk eens in het verleden TOEN WAS GELUK NOG HEEL GEWOON maar toen werkte het schijnbaar wel de regelgeving. Hiep hiep hoera voor de privatisering de grootste ellende van alles is hier begonnen €€€€€€€ daar draait het nu om veiligheid is nog maar een bijzaak.

  Maar als installateur ken en moet je het verschil maken DOE HET GOED OF DOE HET NIET!
  Een weg ertussen is er nou eenmaal niet.

  En Theo dit pleit voor concentrisch? is kolder als je je werk goed en naar behoren doet is parallel net zo safe als concentrisch je moet bij beide je koppie er bij houden!

  • Theo schreef:

   Ben t met je eens, zoals t vroeger werkte met controle door de “nutsbedrijven”, inspecteurs, die dichtbij de klanten en vooral dichtbij de installateurs stonden, hun pappenheimers kenden, de woningen kenden, zo krijgen we dat niet meer terug. Maar het werkte wel prima, je keek als installateur wel uit om er een zootje van te maken. De onafhankelijkheid van de controleurs sloot overigens niet uit dat er een behoorlijke bureaucratie omheen zat. Het werkte in ieder geval WEL. De controles, audits, certificering etc kosten de installateur veel geld en levert geen kwaliteitsverhoging van de woninginstallaties op, integendeel ben ik geneigd te zeggen. Ik ben bang dat de voorgenomen certificering daar geen verbetering in zal brengen.
   En ja, wat betreft de concentrische roogasafvoer; ik kon het niet laten dit intrinsiek veilige systeem nog maar weer ‘ns onder de aandacht te brengen.

 6. Charlie schreef:

  zoals er hier al werd gezegd ” Zelfs de domste monteur in de installatie techniek zal weten dat dit niet zo kan” dat geloof ik ook.
  Deze domme dingen gebeuren alleen door mensen ” die het zelf wel even doen ” voor een paar euro’s keteltje ff via internet want die is veel goedkoper dan bij de installatiebedrijven en alle materialen erom heen betalen we veeeeeeel meer voor maar dat zien ze niet.
  Uiteindelijk veel meer betaald en misschien wel 1,5 dag aan het kloten geweest om een onveilige situatie te creëren JOEPIE HIJ DOET HET

 7. Willem schreef:

  Eigenaar is verantwoordelijk als er geen onderhoud wordt gepleegd Dus eigenaar neem dan ook de gevolgen lief desnoods met dodelijke af loop Deze grappen kom je als service monteur regelmaatig tegen als de ketel op storing is gevallen en achter af geen jaren geen onderhoud kreeg Punt is zijn we er op tijd bij om de fout te herstellen Eigenlijk moest er een wet komen verplichten keuring om de twee jaar

 8. Maurice Kooijmans schreef:

  Ik zie hier hele mooie antwoorden staan over beunhazen zelf gedaan etc. Dit soort geknutsel zie ik heel vaak en 9 van de 10 keer zijn dit dus de grotere installatiebedrijven die dit zo aanleggen.
  Goedkoop en snel tegen de muur gooien
  Koolmonoxide gevaar komt in 99,99% door knutselende installateurs en zo goed als nooit van de ketel zelf

 9. Paul schreef:

  Hoe kan ik hier een vraag stellen over ondergrondse waterleiding .
  Gr Paul

  • Paul schreef:

   Ok ,mijn vraag hier ik moest gisteren een waterleiding afdoppen onder de grond . De groothandel verkocht mij messing . Maar volgens mij moet dat brons zijn . Messing zeker in vervuilde grond gaat niet . Volgens de groothandel wel . Wat is jullie mening ??

   • MarkS90 schreef:

    Die waterleiding mag helemaal niet afgedopt worden maar moet zover mogelijk worden weg gehaald. Alles om legionella tegen te gaan.

    • Paul schreef:

     Mark de leiding was in het gebouw al buitenbedrijf en lekte onder de bedrijfshal ,dus buiten vlakbij de hoofdleiding zat dus een koppeling,deze heb ik losgekoppeld en er dus een stop in gedraaid.
     Ps het is op een industrie terrein , en na de meter.

 10. Peter Volkman schreef:

  Ook de (uitgestelde) persoonlijke certificering valt of staat met voldoende onafhankelijke steekproefsgewijze controles.
  Niet afgemelde installatiewerkzaamheden zullen ook na de invoering van het systeem niet worden gecontroleerd, niet gecertificeerde “monteurs” en Doe het zelvers zullen ook niets afmelden.
  Ergo zonder afdoende controlesysteem zal er niet echt veel veranderen en schiet de regeling zijn doel voorbij maar zijn er wel voor alle partijen kosten en fouten blijven voorkomen.
  Dit nog los van de vraag of er na invoering van de certificeringsregeling nog voldoende vakbekwame monteurs zijn om alle werkzaamheden uit te kunnen voeren.
  Bijna de helft van de toestellen wordt nu niet periodiek bezocht voor onderhoud.
  Handiger is wellicht om de gas/ketel installatie in elk pand, aangesloten op de gasleiding verplicht periodiek te contoleren, uiteraard door een (ook voor de certificeringsregeling benodigde) onafhankelijke instantie.
  Ook niet zaligmakend maar dan wordt wel elke installatie eens in de zoveel tijd gezien.

 11. Eolffers schreef:

  Wat nou certificering ik ben erkent gas en water deze moesten wij hebben als je een bedrijf wilden starten de nieuwe regeling is niet meer dan geld kloppenrij als je dan
  wil certificeren dan moet je maar beginnen bij de zzp,ers en daar onder zitten ook hele goede vakmensen en bij de buitenlanders cq polen bulgaren exc exc die steeds onder prijzen werken den meerdeel slecht werk afleveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.