In reactie op het bericht over de vandaag gestarte CO-campagne kregen we meteen een foto doorgestuurd van een installateur die de noodzaak van zo’n campagne onderstreept.
Op de foto is een rookgasafvoer van vier jaar oud te zien, die zo lek is als een mandje. Hier zijn verschillende materialen door elkaar gebruikt, een no-go in installatieland. Als twee verschillende aan elkaar bevestigde materialen in contact komen met een elektrolyt, bijvoorbeeld condenswater, dan ontstaat er corrosie met de gaatjes tot gevolg. Daarbij was de beugel ook nog eens vastgeschroefd.
Kortom: nooit materialen door elkaar gebruiken, juist afschot in acht nemen, en altijd beugelen volgens de beugelvoorschriften.
Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.
zo te zien is alleen aan de onderzijde “gatenkaas” ontstaan
– was de rookgasafvoer wel op af- of opschot gemonteerd? goede afvoer van gecondenseerd water uit de rookgassen voorkomt ook corrosie van aluminium
– is de verbrandingslucht die het toestel aanzuigt schoon? verontreinigde verbrandingslucht kan corrosie van aluminium in de hand werken
Dit is weer zo een installatie “fout” die weer niets zegt over de manier en wat er nu exact aan de hand is en waarom dingen gebeuren. Is het in een varkens stal, droge zolder? Al die installateurs moeten een keer die boter van hun hoofd halen. Gewoon jaarlijks je werk blijven controleren en dingen die niet goed gaan herstellen. En in een huidig cv toestel wordt ook RVS, kunststof en alu door elkaar gebruikt. Als dat echt niet meer kan kunnen we de meeste rga’s wel demonteren.
De betreffende installatie bestond uit het volgende:
Verticale RGA
Achter wanden weggewerkt.
Nee midden in een mooie dorp geen varkensstallen en geen fabrieken in de buurt en of kapsalons en nagelstudio’s.
Als warmtewisselaar.
Echter de rga was met schroeven (zelftappers)doorgeboord.
Inderdaad kan je heel veel RGA’s demonteren omdat dit veelal fout is aangelegd.