fbpx
Installatiefouten

Goedkoop is duurkoper

Lekkage in een in 2000 gerenoveerde badkamer. De oorzaak bleek putcorrosie in een koperen buis. De ijzerafzetting, die zich door de beschermende laag koperoxide naar buiten vreet, is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van goedkoop, inferieur koper. Vervangen is hier de enige optie.

5 reacties op “Goedkoop is duurkoper

 1. marco schreef:

  wat te denken van onjuiste dimensionering hierdoor kan door wervelingen hetzelfde ontstaan

 2. willem schreef:

  Ook hier geld. Waar is het toezicht. Het bouwbesluit heeft een regel dat wij alleen buis mogen gebruiken met een keurmerk met Kiwa & Gastec keurmerk.
  GASTEC QA is een kwaliteitskeurmerk van Kiwa dat kan terugvallen op een rijke ervaring, opgebouwd binnen de gasbranche in Nederland. Alle GASTEC QA keuringseisen zijn opgesteld en goedgekeurd door bedrijven afkomstig uit de volle breedte van de gasbranche en volgen de Nederlandse regelgeving voor gasinstallaties op de voet. En hoewel het een vrijwillig kwaliteitskeurmerk is, wordt het GASTEC QA merk beschouwd als het perfecte middel om de kwaliteit en veiligheid van een product op een volledig onafhankelijke manier aan te kunnen tonen. Gebaseerd op deze goede eigenschappen van het keurmerk, wordt in een nog steeds groeiend aantal landen buiten Nederland het GASTEC QA merk erkend als het bewijs van onafhankelijk aangetoonde kwaliteit, functionaliteit en veiligheid. Dit komt ook omdat het keurmerk in toenemende mate gebaseerd is op de Europese EN of internationale ISO normen, waardoor de fabrikant er in meer landen mee terecht kan.

 3. Martin schreef:

  Grappig dat ik m’n eigen foto zie!
  Inderdaad een crime om e.e.a. te repareren.
  Tegels wegbreken, leidingen slopen en overlast tot 3 maand na reparatie want vocht in plafons en muren ben je niet zomaar kwijt.
  Wat betreft keurmerk: ik had uitgebreid contact met KIWA. Deze vertelden me dat in verleden een partij inferieure mantelleiding was geimporteerd en over Nederland verspreid ingezet.
  Men was door verzekeringen benaderd: wat is er toch aan de hand?
  Dit ter aanvulling op het artikel.

 4. willem schreef:

  Advies: koop alleen via de groothandel. Zij zijn bij gebrekken later dan aansprakelijk.
  Tevens de koperprijs is een maatstaf in Nederland. Al er een goedkopen partij op de markt verschijnt wees dan wantrouwig. Nogmaals met een keurmerk voldoet de buis aan de minimale eisen. Wanddikte diameter en sterkte. Probeer maar eens uit met buigen of een koppeling. Of controleer het gewicht per lengte (5 meter). Enfin dit overkomt u geen tweede keer meer. Wel een kostbare les.

 5. Martin schreef:

  Helaas Willem; het zit echter enigszins anders
  Heel goed bedoeld advies.
  In ’99 aangelegd en door (gecertificeerde) installateur vanuit de groothandel geleverd!
  Deze hebben zich dus ook in de luren laten leggen.
  Normaal gesproken dus voorzien van KIWA-keur.
  Uiteraard niet meer traceerbaar wie de leverancier was.
  Als consument ben je dan goed de sigaar.

  Medio ’15 begon voor ons de ellende; dus na ca. 15 jaar.
  Ben zelf werktuigbouwkundige en hierdoor redelijke kennis van zaken en ervaring op gebied van electrolytische corrosie en aanverwante fenomenen.
  De getoonde foto is maar een van veel een groter aantal.
  M.i. ijzerinsluitingen in het koper.
  Potentiaal spanningsverschil doet de rest.

  ps: e.e.a. overkwam ons in m’n 80-ste levensjaar en dan moet je zulke ellende niet willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.