fbpx
Installatiefouten

Het kán goed gaan

De luchttoevoer van de ketel zit op hetzelfde kanaal als de afvoer van de ventilatiebox. Dat kan goed gaan: ketels kunnen wel wat extra druk aan in de toevoer. Maar het kan ook mis gaan. De ventilatiebox blaast onderdruk in de luchttoevoer, waardoor de ketel uit kan gaan of op te laag vermogen gaat branden. Wanneer de box in de luchttoevoer blaast, kan de box werken als turbo en jaagt het het vermogen van de ketel ongecontroleerd omhoog, met oververhitting op de loer. De regelgeving zegt dus altijd: scheiden.

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

15 reacties op “Het kán goed gaan

 1. John schreef:

  om maar niet te spreken over de rookgas aansluitingen!!

 2. Jan Willem Hoogland schreef:

  Ik vind het erg slordig allemaal, waarom in de verbrandingslucht aanzuig ook een meetpunt. Allerlei verschillende materialen aan elkaar getaped. en dan nog de aangesloten vulslang ogenschijnlijk ontbreekt de overstort in de cv aanvoerleiding. Al met al geen vakkundige installatie.

  • Henk schreef:

   Helemaal rechts op de foto lijkt en overstort te zitten onder de vulslang.

   Maar een grote rommel.

   Gebaseerd op het feit dat er geen stickers o de ketel zitten lijkt hij nooit nagekeken, maar 1 ding irriteerd me vaak wel op deze site, dat men de bedrijven cq monteurs die controles doen dan hier op basis van die ene foto afzeiken, persoonlijk al vaak meegemaakt dat ik dit soort situaties aantref en dit meldt bij de klant , maar dat die er geen geld aan uit wil geven en het vervolgens vrolijk laat zitten zodat je het een jaar later weer aantreft.

   En uiteindelijk moet toch de klant/eigenaar van het toestel de opdracht verstekken, ik kan niet zomaar zonder opdracht/toestemming aan iemand anders zijn eigendom gaan sleutelen, laat staan gratis.

   • Jan Willem Hoogland schreef:

    beste Henk,

    nee begrijpelijk dat je het niet gratis kan doen. Maar dit is gewoon vragen om problemen

    condensafvoer (16mm flex) zonder syfon ?
    overstort rechts zou de inlaatcombinatie kunnen zijn is dan niet geheel volgens de voorschriften gemonteerd, als het de CV overstort is zit die aan de verkeerde kant van de ketel.
    het lijkt er ook op dat het expansievat aan de verkeerde kant van de ketel zit CV aanvoer gaat een 15mm leiding richting het vat.
    en misschien zie ik het helemaal verkeerd maar ik zie geen gasafsluiter onder de ketel.

    volgens mij redenen genoeg om de stekker uit de WCD te halen en de klant en instanties op de hoogte brengen, dan vinden we het nog vreemd dat er ongelukken met fatale afloop gebeuren.

    • joris schreef:

     Sifon zit bij een avanta in de ketel. Maar het is id een prutswerk. Stekker de uit, stekkers regeling los en gaskraan dicht.

    • Henk schreef:

     Vooral instanties waarschuwen ten eerste is er geen wet die bepaald hoe het moetvmaar slechts (dringend) adviserende NEN normen. Dus niemand kan hier tegen optreden. En als je dit al gaat doen ben je weer een klant kwijt. Faillissement on zicht.

     Enige wat je kan doen is kraan dicht stekker eruit en op de werkbon vermelden en laten tekenen, ben je iig niet verantwoordelijk.

 3. Jop schreef:

  Ben het helemaal met je eens Jan willem het ziet er niet uit maar een extra meetpunt in de LTV kan nooit kwaad zo zou je evt nog kunnen meten als er verdenking is van recirculatie andere zou je weer een gat moeten boren

 4. john schreef:

  Wat ik zorgwekkender vind aan zulke installaties is dat hier schijnbaar nog nooit een vakman bij is geweest, en dus ook nog nooit juist onderhoud is uitgevoerd, en des de extra sensor ook nog niet is aangebracht.

 5. Martijn schreef:

  Permanent aangesloten vulslang is ook zo’n gevaar wat je vaak ziet.
  Mocht de vulkraan doorlekken en de slang zich vullen met heet water en knappen dan kun je brandwonden oplopen. Slang na bijvullen altijd losmaken.

 6. theo schreef:

  Dit doet toch pijn aan de ogen. Wat een kaaiwerk, je zult de consument maar zijn die deze ellende mag betalen. Veel kabaal in de media en bij de overheid over koolmonoxide vergiftiging en dan zal er toch maar zoiets bij je op zolder hangen.
  Ik hoop dat deze rotzooi niet door een installateur gemaakt is, het ziet er erg
  goedwillende amateur doe ik wel effe uit. ROTZOOI.!!!

 7. Mark schreef:

  Gelukkig hebben we straks de cv certificeringen. Dan wordt alles beter

 8. Marcel schreef:

  Laat die stekker maar uit de wandcontact doos.
  En het huis van alle voorzieningen afsluiten.
  Als een tyleen slang gebruikt voor de warm water kan ik wel raden hoe het met de rest van de installaties is gesteld.

 9. eolffers schreef:

  Als ik het goed ziet dan is de mogelijkheid om een goede rookgas afvoer te plaatsen
  alleen moet deze aan te passen, er word ge oppert dat er een tyleen slang word gebruik voor het warm water maar als je goed kijkt dan zie je dat de ww leiding is geisoleerd
  want wat deze persoon zegt als hij goed kijkt dan de slang een ribbelbuis voor het afvoeren van de condens leiding

 10. Joni Fleischer schreef:

  Hoe langer ik kijk, hoe erger het wordt.

  Het is te schofterig voor woorden hoe deze installatie is aangelegd.
  Het rookgaskanaal is gewoon levensbedreigend!
  Hier had de installatie per direct uit bedrijf genomen moeten worden. Ik had dit zelf nooit werkend achtergelaten. Laat staan dat ik hier onderhoud aan uit zou voeren.

 11. ed schreef:

  mag toch hopen dat dit niet het werk is van een installateur
  dit is gewoon een hobbyist die er een eigendraai aan heeft gegeven
  van zo kan het ook
  zelf iets dreigends aan getroffen
  gas kraan dicht gedraaid stekker er uit en zekering los gedraaid op de automaat en de thermostaat los gekoppeld
  gemeld dat het levens gevaarlijk is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.