fbpx
Installatiefouten

Hoe een gasexplosie kan ontstaan

Deze leiding (1970) komt uit een woning met een continu natte kruipruimte. Hier bevinden zich onbeschermde verbindingen van stalen gasleiding.
De kruipruimten van minimaal acht woningen staan onderling met elkaar in open verbinding via oude sparingen in de fundering, die gemaakt zijn voor de opgeheven wijkverwarming.
De stalen gasleidingen voldoen niet aan het huidige bouwbesluit. Inmiddels is bij wet geregeld dat de bewoner of eigenaar verplicht is om dit op zijn kosten dit in orde te maken.

De oplossing hier is een compleet nieuwe gasleiding in een ononderbroken mantelbuis. Dus geen aftakking in de kruipruimte. De mantelbuis dient minimaal 2 cm boven de vloer uit te steken

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

4 reacties op “Hoe een gasexplosie kan ontstaan

 1. Hendrik schreef:

  Ook wij wonen in een (huur) woning, die midden jaren 60 gebouwd is,en in 1968 opgeleverd zijn. Ook wij hebben blokverwarming gehad in die jaren, in 2000 heeft de verhuurder o.a purschuim in de kruipruimtes aan laten brengen, de gasleiding en zijn niet eens meer zichtbaar,de kruipruimte is nog steeds vochtig, na dik 45 jaar als huurder, zet ik grote vraagtekens als het over veiligheid gaat, absoluut wat gasleidingen betreft. Ben nu gepensioneerd,en ga zeker geen geld aan gasleiding besteden,waarvan ik nog niet eens weet, waar die zich onder de kruipruimte bevindt. Dat is geen taak voor bejaarde mensen,maar van verantwoordelijke verhuurder,dit pand levert tenslotte alleen maar winst voor de verhuurder op,zeker als je nagaat,wat ik al aan huur heb betaald, en nu nog..De verhuurder doet nagenoeg niets wat betreft onderhoud,na verhuur worden de meeste huurwoningen in dit woningcomplex door de verhuurder verkocht..Dat de gasleidingen er hier uitzien,als op getoonde foto hier,weet ik welhaast zeker..Kan bijna niet anders immers.

  • Gert Asveld schreef:

   Beste Hendrik,probleem melden bij uw gemeente, die heeft wettelijk de zorgplicht als er stalen leidinggeven zeker als er een aftakking in de kruipruimte aanwezig is om dan een opdracht te geven aan de verhuurder om dit op kosten van de verhuurder op te lossen. bovenstaand is een wetsartikel het niet nakomen is strafbaar!!! Succes.

 2. jos schreef:

  Al heel snel werd duidelijk in de begin- jaren 70 dat de stalen gasbuizen die toen gebruikt werden als gas-leiding gingen corroderen in vochtige ruimtes ,oplossing toen was Denso-band (vet-band).Alle gedeelte van de stalen buis waar geen gele kunststof om heen zat inwikkelen met vet-band , dagen onder vloeren gelegen met grondwater dat bleef stijgen ondanks water weg pompen om buizen en koppelingen te omwikkelen op voorschrift na inspectie van de Gasbedrijf .Uiteindelijk eind jaren 80 moesten leidingen alsnog vervangen worden .Onder vloeren gelden tegenwoordig strenge arbeidsvoorwaarden ,toen niet en kwam je ver-kleunt het water uit .Ik denk dat je tegenwoordig bij een oude woning , standaard ,kruipruimte moet laten inspecteren om de 5 jaar , maar er is totaal geen inspectie meer ( men komt tegenwoordig kijken als er een ontploffing geweest is) , wordt tijd dat de energie-maatschappijen weer inspecteurs op pad gaan sturen .

 3. CV specialist schreef:

  Er zijn geen regels voor het keuren van gadleidingen helaas. Alleen bij grote installaties is er SCIOS. Maar daar wordt gezegd hij is dicht hij is goedgekeurd. Zo kan men toch niet te werk gaan.

  Het wordt tijd dat er eens echt een goed keurmerk komt. Waar ook op gehandhaafd gaat worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.