De verdunningsfactor is er niet voor niets. Deze rekensom bepaalt of een monding van de rookgasafvoer tot mogelijke gevaarlijke situaties kan leiden bij ventilatieopeningen, ramen en deuren. Bij de buren, maar ook bij jezelf. Bij deze ketelvervanging heeft de installateur niet de situatie aangegrepen om deze situatie te verhelpen. Deze gevelmonding zit tussen 3 ramen die allemaal open kunnen. Het advies zou hier moeten zijn: verleng de rookgasafvoer naar boven zodat hij geen gevaar vormt voor de bewoners.
Â
Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.
een raam of een deur hoeft niet perse een ventilatie opening te zijn.
of de uitmonding hier mag zitten kun je vanaf de foto niet zien.
Dat de uitmonding er beter niet kan zitten lijkt me duidelijk.
we staan wel met onze neuzen boven gaskookplaten met een vermogen van meer dan 10kW maar als de cv-ketel die meestal ook niet meer dan 10 kW produceert is iedereen in paniek
beetje vreemd, is het voorschrift niet ontwikkeld door leken?? of bouwkundigen zijn ook leken op gebeid van verbrandingstechniek
Indien je eigen huis betreft niets aan doen
Sjaak, je hebt zeker een punt!
Veel regels zijn gemaakt, maar worden nooit getoetst met de praktijk.
Al is je redenering van 10 kw niet geheel goed. Immers bij warmwater gebruik wordt er soms wel degelijk meer gebruikt.
Daarom is het verplicht een afzuigkap te monteren boven een gasfornuis
Ramen zijn spui openingen en geen ventilatie openingen voor de verdunning factor.
Ramen en deuren zijn van die dingen die open kunnen. Of ze nu van de eigen woning zijn of van de buren is niet van belang.
Wanneer ze open staan kan rookgas naar binnen (heeft met wind en trek te maken)
Of de ketel nu op vollast of deellast brand is ook niet van belang.
We gaan in deze uit van het slechtste geval
Mag er dus niet zitten die uitmonding.
We kunnen het niet goedpraten door te zeggen. Ja het gebeurt bijna nooit , maar u bent wel dood.
Laten we ophouden met de regels op te rekken en het te maken zoals het hoort. Heb je daar geen interesse in ,blijf er dan vanaf.
In deze situatie is er een nieuwe ketel geplaatst zonder ook maar iets te vernieuwen of te veranderen. Oude huurketel was verdronken en afgeschreven door timmerman! Deze rookgas is gedeeltelijk in de spouw verwerkt, nadat de schoorsteen enkele jaren geleden gesloopt is. Door Burgerhout is er een balkondoorvoer geadviseerd om de rook in de tuin te laten waaien zodat er minder overlast is van de witte pluim. Helaas, advies mocht niet baten.