fbpx
Installatiefouten

Juiste fitting bij de juiste buis

Het moet en het zal passen, Hier is de buitenmantel afgepeld om de gasbuis passend in de fitting te krijgen. Deze combinatie tussen oude buis en moderne fitting is niet toegestaan. De inzender zegt dit vaker tegen te komen. Een gegarandeerd goede afdichting bereik je door de juiste materialen voor de juiste aansluitingen te gebruiken.

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

8 reacties op “Juiste fitting bij de juiste buis

 1. cv-dokter schreef:

  Weer een bericht van iemand die niet uit de praktijk komt en wel weer wil vertellen hoe het allemaal moet. Dit zie ik hier wel vaker! Dit zijn Viega koppelingen waarbij je de mantel moet afpellen om te persen! https://www.mijnkluswijzer.nl/viega-pexfit-aanleggen/

 2. Marco schreef:

  Weer een bericht van iemand die denk het te weten. Aan de leiding te zien is het een 20mm viega fosta G leiding en aan de fitting te zien is dit een viega smartpress fitting voor een overgang naar koperenleiding. En dus geen pexfit koppeling, die je mogelijk idd moet aanpellen voor het persen, bij een smartpress fitting moet dit conform gebruiksaanwijzing van viega niet gebeuren. Daar knip je de leiding haaks af, steek je deze in de fitting en persen maar.
  https://smartpress.viega.nl/static/downloads/Gebruiksaanwijzing_Viega_Smartpress.pdf

  Daarbij komt nog dat conform de NPR3378 de mantelbuis dient door te lopen van begin tot het einde van een meerlagen gasleiding, dit zorgt ervoor dat de buis voldoet aan de brandwerendheid/vertragingseisen die helaas in dit geval ook ontbreekt.

 3. Marco schreef:

  Tja het maakt ook helemaal niet uit of het een 16,20,25 of 32mm leiding is. Het feit is dat het een smartpress fitting is waarbij de buis niet aangepeld wordmaar gewoon afgeknipt en geperst word. Buiten het feit dat smartpress G leiding alleen geleverd word in 20,25 en 32mm

 4. Tim schreef:

  Viega keurt dit gewoon goed hoor. Vraag maar ma

 5. Robert schreef:

  De grap is dat jullie allebei een beetje gelijk hebben.
  1.) ja het is nog een viega fexfit G buis. Die moet weldegelijk “geschild” worden om er een koppeling op te persen. Daarbij mogen de nieuwe smartpress fittingen (mist aangegeven voor geschiktheid) ook op deze buis worden geperst….

  2.) Maar… en dat is de grap. Deze overgangskoppeling naar metaal 15mm (koper of rvs) die bestaat tot op heden niet voor zover ik weet in een gasvariant. Dat wil dus zeggen dat iemand zelf de zwarte epdm ring vervangen heeft voor een gele ring geschikt voor gas. Technisch zal het dus wel werken. Maar er zit dan geen gaskeurmerk op en mag dus niet gebruikt worden.

  In deze situatie had er een overgang gemaakt moeten worden met een puntstuk of schroefbus. Die zijn er namelijk wel met goedkeuring.

 6. Een combinatie van de “oude” Pexfit Fosta G buis ( die wordt geschild) met het nieuwe Smartpress systeem voor GAS installaties is niet toegestaan.
  De witte water buis van Pexfit Fosta kan wel nadat deze is geschild worden toegepast op de Smartpress fittingen.

  Er is reeds overleg geweest met de inzender en de aangetroffen fitting is vervangen.

  Voor de juiste gebruiksaanwijzing:

  https://web-catalog.viega.com/nl_NL/html/Montage/Buisleidingtechniek/Viega-Smartpress/b12dcfa760939f12ac11409400b09738_16_nl_NL/pdf/ga_viega-smartpress_16_nl_nl.pdf

 7. Alex schreef:

  Oude viega moet je afpellen. Je mag op oude viega buis nieuwe koppelingen grbruiken. Maar niet andersom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.