fbpx
Installatiefouten

Knutselwerk

Men neme een hoop willekeurige materialen en knutselt er een rookgasafvoer van. Nog even los van de toegepaste materialen: de positie van de uitmondig voldoet ook niet, waardoor rookgassen bij mensen naar binnen kunnen waaien. Zoals bij veel van dit soort binnenstedelijke situaties moet de afvoer eigenlijk via de gevel omhoog gevoerd worden tot boven de dakrand, en dan wel met materialen die daarvoor bedoeld zijn.

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

6 reacties op “Knutselwerk

 1. Rob schreef:

  Nog los van de toegepaste materialen: de positie van de uitmonding voldoet WEL op basis van de eisen m.b.t. de verdunningsfactor. Ramen en deuren, die geopend kunnen worden, zijn in de zin van het bouwbesluit spuivoorzieningen en GEEN ventilatieopeningen. Er is geen dauerlüftung te zien, dus dit mag wel.

  • Remco schreef:

   Er is nog een stukje van een venster erboven zichtbaar. Daar kan zich een voor ons niet zichtbaar dauerluftrooster in bevinden.
   Verder is het artikel mbt afstand tot perceelsgrens misschien ook van toepassing, dat hangt er vanaf of het gebouwdeel met het venster een ander perceel is dan het bouwdeel met de rga knutselarij.
   Stel dat het twee verschillende eigenaren/gebruikers zijn, dan is een alles overrulend artikel van toepassing: je mag geen hinder/overlast aan anderen bezorgen. Één klacht van de buren is voldoende, waarna je verplicht bent eea te wijzigen, ondanks dat je aan alle normen zou voldoen.
   Laatste op basis van eigen ervaring in Amsterdam, de complimenten van de Gemeente ontvangen mbt het volledig voldoen aan alle normen, echter de klacht mbt hinder tpv een nabij gelegen spuivoorziening was gegrond. We hebben het geheel moeten aanpassen.
   Even verder denken dan alleen de normen en is mijn advies. Ga altijd na hoe je het zou vinden en zou acteren als je zelf die buurman bent.
   Prettige werkdag!

 2. Marco schreef:

  Rob bijna goed, de afstand tot de muur is ook te klein moet tenminste 0,5 meter zijn NEN 2757.
  In deze situatie ontstaat recirculatie

 3. John schreef:

  Beide conclusies FOUT!
  Wat voor toestel is hier op aangesloten?
  Open of gesloten dat word niet vermeld dus dat weet je niet he.

  Maar dat het niet klopt is zeker, qua materiaalgebruik.
  Maar van de uitmondingsgebied is niks te zeggen, zonder verdere info.

 4. Rob schreef:

  Fijn dat er inhoudelijke reacties komen. Is het geen idee om ergens online casussen te bespreken. Zeker in het kader van de CO-certificering, hoe je als monteur/bedrijf omgaat met bestaande situaties. Ondanks het bewijs van Vakmanschap kent niemand alle normen en regels uit z’n hoofd en weet die acuut toe kan passen. Door inhoudelijk en gefundeerd reacties te krijgen onder een foto (maar dan wel met meer info) kunnen we alleen maar van elkaar leren. En daarmee heb je als monteur ook beter zicht op hoe er in de markt/bij collega’s naar situaties wordt gekeken en mee wordt om gegaan.

 5. MT schreef:

  Goedemiddag,

  Ik heb de foto ingezonden. Even wat aanvullende informatie:

  -RGA mondt uit op een terras
  -Rookgassen zitten te dicht bij ventilatie voorziening
  -Aangesloten op HR toestel

  De enige, en juiste manier is de rookgasafvoer vervangen en laten uitmonden tot boven de dakrand. De huidige installatie is afgekeurd.

  De offerte voor het vervangen van de RGA is overigens nooit geaccordeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.