fbpx
Installatiefouten

Koof onder radiator

Bij een opname voor renovatie trof deze inzender het werk van zijn collega’s aan. Het leidingwerk is ogenschijnlijk fraai weggewerkt in een bouwkundige koof op de vloer. De bedenkers of uitvoerders hiervan hadden niet in de gaten dat er lucht door een radiator moet stromen voor een optimale afgifte. Deze radiator moest het dus vooral van zijn straling hebben, en zal derhalve niet de capaciteit leveren, die je vooraf zou verwachten.

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

10 reacties op “Koof onder radiator

  1. jb schreef:

    Dat betekend dus ook ongewenste extra straling naar achteren, naar de buitenmuur en dus meer verlies. 🙁
    Extra straling, WANT de radiator wordt nu wel extra heet nu ‘ie minder warmte kwijt kan door convectie.

  2. Theo schreef:

    Duidelijk gevalletje comprissen sluiten, waarbij de installateur kennelijk niet overtuigend genoeg is geweest. Radiator niet onder het “kouvlak” plaatsen en inderdaad zonder luchttoegang aan de onderzijde van de radiator. Je maakt het zo vaak mee, dat je met flink veel argumenten moet komen om de klant van z’n wens te bevrijden… En soms wil een klant je gewoon niet geloven en dat geeft te denken; is er dan geen vertrouwen in de vakbekwaamheid van de installateur of denkt de klant dat de installateur vooral uit is op meer omzet, hogere prijs.

  3. hans willemse schreef:

    als ik de foto goed bekijk dan zie ik dat deze radiator geen inwendige lamellen heeft (wat een convectie radiator wel heeft) en dusis dit een stralings radiator is. m.a.w. de capaciteit van de radiator zal m.i. niet sterk afnemen door de gecreëerde situatie, vanzelfsprekend zou het wenselijk geweest zijn om de radiator aan de onderzijde vrij te hangen. wat JB schrijft: straling ook naar achteren: ja maar dat doet elke radiator en voor dergelijke situaties is radiator folie verkrijgbaar om dit te verkomen, niet fraai met wel effectief.

  4. Pietje Belcrum schreef:

    Beste Hans Willemse,
    Ik begreep dat het nieuwste inzicht is dat de folie niet meer op de muur maar op de radiator zelf geplakt moet worden en dat Thomson dit zodanig heeft gemaakt, dat je het kunt doen zonder de radiator te hoeven verwijderen. Dus dan is de folie ook niet lelijk meer. Ik zou wel eerst proberen de radiator zo schoon mogelijk te maken anders lijkt het mij lastig voor de folie om te plakken.

  5. hans willemse schreef:

    Beste Pietje Belcrum,
    ik ben niet op de hoogte van deze technieken maar als de folie op een stralings radiator geplakt wordt dan lijkt mij dat een deel van de stralings capaciteit verloren gaat, op een convectie radiator zou het m.i. wel kunnen want die geeft voor het grootste deel zijn warmte af aan de lucht die langs de lamellen stroomt.

  6. koos Vos schreef:

    Ik ben, denk ik wel, ervaring deskundig genoeg om te vertellen dat de folie geplakt op de radiator, qua straling naar de buitenmuur heel goed werkt tegen warmte verlies en niets hoeven in te boeten qua circulatie van de warmte.
    Heb de radiatoren ruim 5cm van de muur hangen maar op koude dagen voelt de muur…die geïsoleerd is…nog koel aan. Dit was wel anders zonder deze folie. Heb wel in de zomer de radiatoren eraf gehaald om de folie te plakken en weet ik zeker dat alles perfect zit. Dit alles heb ik 6jaar geleden gedaan en het zit nog prima en uit het zicht.
    In oudere huizen…zoals ik heb…is het echt aan te raden en een fluitje van een cent.

  7. hans willemse schreef:

    beste koos; als de (noppen) folie in dit geval op der muur zou zijn aangebracht met een reflecteren de zilverkleurige zijde, dan zou de muur zeker niet met aanstraling worden verwarmd en zou uw radiator meer (stralings) capaciteit hebben gehad.; ook dan zou de muur ‘koud’ blijven aanvoelen.

  8. Marcel schreef:

    Wat een discussie weer. Hier is gewoon duidelijk de vakman niet bij geroepen.
    Dan had die lekkende kraan wel vervangen geweest.

  9. koos Vos schreef:

    Maar dan heb je wel dat de folie in het zicht is en dat verdient dan geen schoonheidsprijs, althans, ik vind dit geen gezicht. Nu kan je rondom de radiator, de achter wand in de gewenste kleur onderhouden. en de steunen zitten ook in de weg met aanbrengen.
    Aan capaciteit wordt niets ingeleverd, de folie isoleert niet maar voorkomt directe straling naar achteren. In de kassen werden/worden de hete buizen met aluminium verf behandeld, enkel om de directe straling tegen te gaan, maar boet niets in qua warmte.

  10. frits schreef:

    Half Nederland koopt of maakt een ombouw om zijn radiator daar heb ik dus wel moeite mee , en je kunt adviseren wat je wil ze vinden de radiatoren lelijk en een ombouw is mooi, echt waar soms geheel ombouwt en geen roosters of zelfs maar een paar gaatjes in de boevenzijde

    nog wat anders een haakse kraan (op deze radiator) hoort zo niet gemonteerd te worden altijd een liggende spindel!!!! tegen uitdrogen drukpakking, vind ik veel kwalijker dan die onderkant , is sowieso allemaal prutswerk kijk eens naar de verdeling onder de ramen. pruts maar lekker door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.