fbpx
Installatiefouten

Omvormer in de badkamer

Het is niet dat er geen andere plek beschikbaar was. Maar bij deze vrijstaande woning is een wel heel bijzondere plek gekozen om de omvormer van de zonnepanelen te plaatsen. Hij prijkt trots naast de wastafel in de badkamer. En dit terwijl de NEN1010 bijvoorbeeld kraakhelder is over het toepassen van elektriciteit in de natte zones.

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

15 reacties op “Omvormer in de badkamer

 1. frans schreef:

  Tja de open wandcontactdoos zit dichter bij het spatwater dan de spatwaterdichte omvormer .
  ik had hem graag iets hoger geplaatst .
  aan de schuine wand te zien zit hij wel tegen het dak aan

 2. Sylvester vd velde schreef:

  Dat bedoel ik nu steeds koffers met papieren, en kunnen niks helemaal niks, als ik het niet zelf doe zie je wel wat er gebeurt.

  en maar steeds roepen er zijn veel beunhazen nu dan ben ik misschien zo,n beunhaas
  maar zulke stomme dingen nee.
  bij de buren hebben ze ook zonnepanelen geplaatst aan het eind van de dag toen de experts weg wilden gaan vroeg ik wanneer wordt het afgemaakt? Hoezo was het antwoord . nu de heren waren zo slim om de koppeldozen op de kop te monteren en de kabel was gewoon tussen de dakpannen door via een gat in het dak naar binnen geleid zonder een bescherming of wat dan ook.
  binnen 9 maanden was er al een kabel uit de koppeldozen losgekomen omdat ook de kabels niet vast waren gezet.
  daarom doe ik al jaren alles zelf goedkoper en veel veiliger.

  • MarkS90 schreef:

   Tot er brand komt in je huis … Wie heeft dat aangelegd meneer? Ik zelf. Mooi, geen uitbetaling.

   • Sylvester vd velde schreef:

    Onzin niemand heeft de gegevens van zijn huis wie, wat, of hoe.
    ikzelf woon al 55 jaar in hetzelfde huis en van alles al gehad van lekkage tot brand stormschade enz
    en geen enkele verzekering komt met wie heeft wat gedaan.
    Alles is gewoon betaald.
    Anders wordt het als je bv een hennepplantage in je huis staat met illegale stroom toevoer wat brand veroorzaakt dan kun je een groot probleem krijgen, kan.

 3. Theo schreef:

  Is inderdaad een hardnekkig misverstand, dat de verzekering niet betaalt als je geen factuur of keuringssticker kunt laten zien. Een heel andere zaak is natuurlijk, dat je als huiseigenaar/verzekerde je als goed huisvader voor je have en goed moet zorgen. Om dat aan te tonen helpt het dan wel als je desgevraagd kunt laten zien dat je je huis op professionele wijze laat onderhouden, maar verplicht is dat niet!

 4. Sjaak schreef:

  de NEN 1010 kent strenge eisen voor de badkamer, maar in PV land is alles mogelijk helaas.
  wat verzekeringen betreft pas op met wat je doet, je moet kunnen bewijzen dat je installaties veilig zijn als je bloemist bent kan je niet beoordelen of de installaties veilig zijn. verzekering maatschappijen zitten jaarlijks bij het overleg van inspectie bedrijven en weten dus echt wel wat er speelt. Als het te gek wordt, lees te veel geld kost gaat men echt wel de polis voorwaarden hanteren. daar is jurisprudentie van!

 5. Willemsen schreef:

  Ik kan op de foto niet zien waar douche of bad is.
  Naast de wastafel is de vroegere zone 3(nu wordt dit een gewone ruimte genoemd)en daar mag een wcd geplaatst worden en ook een omvormer voor PV.
  Of het verstandig is,dat is een andere zaak,maar de NEN 1010 verbiedt dit niet.

 6. Venma schreef:

  Zo heb ik op mijn aanrecht ook diverse wc’s dicht bij de spoelbakken zitten (voor de koffie (Senseo, daar zit zelfs water in), de mixer, etc. en het beroemde scheer-WCD heeft ook geen scheidingstrafo meer nodig. Wie is nou de deskundige, degene, die de “waarschijnlijk waterdichte”” omvormer heeft geplaatst of zij die de opmerkingen maken zonder de situatie goed te kennen (waar bevindt zich de douche of het bad op deze zolderkamer??; een wasbak is nog geen vochtige ruimte in de zin van de NEN 1010)

  De eigenaar is waarschijnlijk wel goedkoper af dan diegene die door een beunhaas zijn groepenkast laat verbouwen. Vraag is eerder: hoe is de aarding geregeld als de stekker getrokken wordt?

 7. Adrie Willemsen schreef:

  Beste Venma,
  Een PV omvormer mag niet met een steker aangesloten worden,maar heeft een vaste aansluiting op een afzonderlijke groep met aardlekbeveiliging en liefst ook met vlamboogdetectie,maar dat laatste is nog niet verplicht.
  Omvormers voor woningen zijn overigens standaard niet waterdicht uitgevoerd,maar zoals ik eerder schreef is dit in het geval van de foto niet nodig.

  • frans schreef:

   de meeste omvormers zij wel waterdicht (ip65) .
   tot 600Wp mag gewoon op wcd .
   goede inverter heeft al aardbeveiliging en hoofd schakelaar

 8. Adrie Willemsen schreef:

  Sinds 1 januari 2017 is de NEN 1010-2015 geldig en daar is bepaald dat ook kleine PV installaties NIET meer met een steker mogen worden aangesloten.

 9. Adrie Willemsen schreef:

  Dhr. Frans:
  Sinds 1 januari 2017 is de NEN 1010-2015 geldig en daar is bepaald dat ook kleine PV installaties NIET meer met een steker mogen worden aangesloten.

  • Frans schreef:

   ik heb er iets van gehoord ja maar NEN1010 is geen wet dus verbieden kan niet .
   waarom , omdat op de site van essent wordt aangeboden in hun berichtgeving van 2018 ( https://www.essent.nl/content/particulier/kennisbank/zonnepanelen/zonnepanelen-met-stekker.html )

   • MarkS90 schreef:

    Inderdaad. Wetten kosten geld en moeten gehandhaafd worden. Normen zijn bedenksels van mensen en zijn gratis.

    • Piet schreef:

     Dat normen geen wettelijke kracht hebben komt nu net omdat de normen niet gratis zijn. Als je wil kunnen beoordelen of het werk volgens een NEN norm is uitgevoerd moet je eerst die norm kopen, in de NEN webshop a € 354 ex / € 428,34 incl BTW.
     De wetten in Nederland zijn wel gratis in te zien. Dat normen niet gratis zijn in te zien heeft tot gevolg dat kwaliteit veel minder vaak gecontroleerd wordt en veel minder goed getoetst wordt aan de normen.
     De overheid zou moeten zorgen dat de NEN normen gratis zijn, zodat een ieder er kennis van kan nemen. Uitvoerenden maar ook de opdrachtgever ter controle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.