fbpx
Installatiefouten

Parkers in rookgasafvoer

Onder een schuin dak wordt wat meer beugelwijsheid verwacht van de monteur. Daar zijn prima oplossingen voor met stekeinden of een rail. Maar omwille van de snelheid en het voor handen hebben van materiaal, wordt er helaas nog steeds wel eens voor parkers gekozen, om de rookgasafvoer te zekeren. Ook hier is naar hartelust geparkerd. Dit zijn potentiële rookgasafvoerlekkages in de dop. De schroeven kunnen aangetast worden door zuur condenswater en wegrotten. Fabrikanten raden het parkeren dan ook ten strengste af. Niet doen.

29 reacties op “Parkers in rookgasafvoer

 1. willem schreef:

  Dit is nu juist de reden dat wij hebben gekozen voor concentrische. Knoeiers horen niet in onze branche.

 2. Ton schreef:

  Hoe krijgen we de prutsers nu echt weg uit dit ooh zo mooie vakgebied?

 3. Henk Wagenaars schreef:

  Zolang er geen sancties komen blijven prutsers de markt verzieken

 4. Henstra schreef:

  @Wagenaars: Inderdaad. Aansprakelijk stellen i.g.v. sterfgevallen!!!

 5. Harry schreef:

  Wel eens oude dikwandige rookgas weggehaald van zeg 15 jaar oud? Man, wat zit dat vast, en dat toch de functie van die zelftappers? Vaak zat, er in gevallen en uitgevreten gaten gezien in dikwandig aluminium, maar nooit op de plek waar de zelftappers zitten…

 6. charlie schreef:

  wat een hoop blabla ik probeer ook altijd aan mensen concentrische te verkopen
  en draai nooit parkers door de rga heen maar beugel alles, maar heb in 27 jaar tijd ook nog nooit gezien dat er een parker uit gevallen is en dat er een gat in de pijp zat daardoor laat staan dat er dode door gevallen zijn.
  Wel dat er rvs en alu door elkaar gebruikt zijn waardoor het alu weggevreten was en daardoor de gaten in de rga zat wat dus al jaren aan de gang was en zelfs toen geen dode of gewonde
  Ik vraag mij dan ook steeds hardop af of dit allemaal niet erg overdreven is wat er nu gebeurd in de branche.
  Ik denk/weet dat dit puur te maken heeft met het naar beneden vallen van de prijzen op een nieuwe cv ketel .
  Gisteren was op journaal over de cv ketel dat deze niet lang meer zal bestaan en dat Minister wiebus moet onderzoeken om zo snel mogelijk naar elektrische ketels over te stappen.
  DUS WAAROM AL DIE MOEITE

  • michel schreef:

   is de installateur die al die zorg om veiligheid maar overdreven vindt, misschien wel een belangrijk onderdeel van het probleem? Als je dit alles als blabla-verkoopt aan je klanten dan nemen ze dat gedrag over.
   De installateur zelf is ook de sleutel naar betere installaties, minder ongevallen me meer vakwerk

 7. Marcel schreef:

  O O O wat maken we weer een herrie. Dat het monteren van een afvoer op deze manier echt niet meer kan mag duidelijk zijn. Deze afvoer zit er mogelijk al meer dan tien jaar. Ecomline modellen jaarlijks onderhouden en afvoer controleren doet problemen voorkomen. En dan blijkt dat het nog tien jaar mee kan. Installatie branche ga je een keer zorgen maken dat er “installateurs” met hun schijt prijzen de ketel vervanging markt kapot aan het maken zijn waardoor er geen vakwerk meer geleverd kan worden.

 8. Martin Zomers schreef:

  Als fabrikant van onze Wöhler DP 600 dichtheidsmeter mag ik allen erop attenderen dat slechts één parker in dit bouwwerk al de reden is dat de dichtheidseisen voor rookgasafvoersystemen opgenomen in het bouwbesluit (Artikel 3.53 en 3.60 Rookdoorlatendheid) overschreden worden.

  Dit is dus niet alleen prutswerk, maar gewoon wettelijk verboden.

  Groeten namens het Wöhler Team

 9. Sander schreef:

  Liever 1 of 2 schroefjes in de rookgasafvoer dan dan de zooi uit mekaar dondert.
  Je gaat nu niet de gehele rookgasafvoer vervangen voor kunststof ( wat niet mag ivm de aluminium condensbak ) dus kun je over een paar jaar de gehele rookgasafvoer tegelijk vervangen met de nieuwe cv-ketel en deze dan goed beugelen / aanleggen.
  Zo’n zelftapper gaat echt wel jaren mee en is dicht.
  En hoe wil je Ecomline van tussen de 15 en 20 jaar met een aluminium condensbak concentrisch aansluiten?

 10. Marcel schreef:

  Ook voor de Ecomline is een concentrische aansluiting in de handel. Het wordt gewoon tijd dat ze daar in Den Haag een beetje opschieten en wij al dat in de praktijk onveilig werk mogen afkeuren en de gaskraan verzegelen. Wat een puinhoop zal het dan worden. Zelfs nu nog worden er nieuwbouw woningen opgeleverd met een alu dak doorvoer en kunstof aansluit leiding. Foto’s zijn bij de redactie bekend.

 11. Gregoor schreef:

  Jammer maar onder erkende installateurs zitten ook knoeiers.
  We vonden in een gas kachel de brander pijp afgeplakt met plakband om gaatje Te dichten
  Kachels worden jaarlijks geïnspecteerd dit jaar door een Zzper die dit ontdekte
  Daar voor door een groot installatie bedrijf gedaan al twintig jaar.
  Wow

  • Hans Smit schreef:

   Ik mag gerust zeggen dat wij als erkend installateur onze onderhoudsbeurten en inspecties puntueel uitvoeren. En daar komen wij inderdaad vaak uit bij cv ketels die onderhouden zijn door de grote en bekende bedrijven. Vaak verbaast de klant zich al dat wij de ketel helemaal open maken en alle pakkingen vervangen. “nou, dat deed de vorige monteur nou nooit” Sommige komen na een half uur kijken of er niets gebeurt is. “De vorige monteur stond altijd na tien minuten weer beneden”. Ik heb zelf een cv-oké cursus gedaan en mezelf verbaast over sommige medecursisten die al jaren in de branche zaten en onderhoudsmonteur waren. Kennis was ver te zoeken, er zat zelfs iemand bij die niet wist hoe je tijdens d epraktijkopdracht een onderhoudsbeurt moest uitvoeren. en die zat al bijna tien jaar in het vak…

  • Hans Smit schreef:

   Ik mag gerust zeggen dat wij als erkend installateur onze onderhoudsbeurten en inspecties punctueel uitvoeren. En daar komen wij inderdaad vaak uit bij cv ketels die onderhouden zijn door de grote en bekende bedrijven. Vaak verbaast de klant zich al dat wij de ketel helemaal open maken en alle pakkingen vervangen. “nou, dat deed de vorige monteur nou nooit” Sommige komen na een half uur kijken of er niets gebeurt is. “De vorige monteur stond altijd na tien minuten weer beneden”. Ik heb zelf een cv-oké cursus gedaan en mezelf verbaast over sommige medecursisten die al jaren in de branche zaten en onderhoudsmonteur waren. Kennis was ver te zoeken, er zat zelfs iemand bij die niet wist hoe je tijdens d epraktijkopdracht een onderhoudsbeurt moest uitvoeren. en die zat al bijna tien jaar in het vak…

 12. Bart schreef:

  Het dikwandig aluminium is CE gekeurd zonder dat er gaten in worden gemaakt tgv het vastzetten met parkers.. Indien het RGA systeem wordt vastgezet met deze parkers vervalt de CE goedkeur van het systeem.. Los van het feit of er nu ongelukken gebeuren of niet… Tis niet toegestaan omdat dan het CE keur vervalt!!

 13. Bert schreef:

  Ik heb nu een vergelijkbaar probleem bij de hand. Het betreft een appartementencomplex, met 12 woningen (vier hoog). De afvoeren moeten worden vervangen, maar de parkers (die inderdaad aan het rotten zijn) zitten een eenvoudige oplossing in de weg. Heeft iemand wellicht ideeën/trucs/tips om deze te verwijderen zonder de hele afvoer te hoeven vervangen? Dank!

 14. S.J.A.Crompvoets schreef:

  Ik meld een reactie want ik weet niet hoe ik anders in de toekomst berichten enzo kan ontvangen van deze site. Het is voor de volgende keer als er gechat wordt.
  Ik ben geen monteur.Ik wil melden nieuwe hype: rookgasafvoer ( ook mechanische ventilatie) blokkeren van buren in flat(zo noem ik het maar) om wietlucht te maskeren.Ik adem kooldioxide in (zelf verbouw ik geen wiet in mijn woning).Er wordt niet adequaat gehandeld via de overheid (Politie, Gemeente,Ggz, huisarts). In mijn flatgebouw is het een hype : Purmerend Purmerflat in wijk Overwhere (II) het zijn koopflats. De vve reageert ook niet.

 15. Ronald schreef:

  Hallo,

  Ik heb een vraag hierover: mijn installateur heeft destijds (circa 5 jaar geleden) ook parkers gebruikt in mijn alu rookgasafvoer maar hij vernieuwt ze bij het ketelonderhoud elk jaar. Hij zegt dat gezien de situatie beugelen eigenlijk niet te doen is (je kunt er inderdaad ook wel erg lastig bij, er is weinig ‘vlees’ om de beugel aan te bevestigen) en dat dit een veilige oplossing is zolang je jaarlijks de parkers vernieuwt.

  Wat vinden jullie van deze oplossing? (dus elk jaar de parkers vernieuwen)

 16. MarkS90 schreef:

  Jammer. Parkers zijn niet toegestaan. En beugelen kan altijd, ook al moet hij er wat meer moeite voor doen.

 17. leo blijker schreef:

  goede monteur misschien maar van regels weinig kaas gegeten. Parkeren mag niet, nooit niet. En beugelen kan altijd, maar ja misschien moet ie een extra voorziening maken en dat vertikt ie misschien (of klant wil het niet betalen). Veiligheid heeft een prijs

 18. Tijmen schreef:

  Parkers in de rookgasafvoer zijn volgens de NEN-norm 2757 niet verboden, wel volgens de bijbehorende NPR 3378. Maar de NPR is een toelichting van: zo kan het, maar het hoeft zo niet. Het is helemaal geen wet of verplichting. De NEN wel en die schrijft dat een gelijkwaardige oplossing is toegestaan. Als een installateur denkt dat het jaarlijkse opnieuw parkeren gelijkwaardig is, dan mag hij dat doen. Prima oplossing dus. Bovendien wordt het allemaal wel erg zwaar aangezet hier door installateurs. Het valt me op dat het allemaal VVD’ers zijn die weinig met regels op hebben, maar als er omzet te genereren valt zijn ze er als de kippen bij om iedereen met regels om de oren te slaan. En in de eigen bedrijfshal is de rookgasafvoer die vanuit het kantoortje door de werktplaats loopt over een lengte van 2 kilometer helemaal niet gebeugeld.

 19. Martin Zomers schreef:

  Beste Tijmen,

  Kom jij van deze aardbol of ergens anders vandaan?

  Stop jij na een regenachtig uitstapje je huisdier in een magnetron om deze gelijkwaardig te drogen of zie je dat als deskundig persoon toch als een onlogisch oplossing? Het beestje zal het namelijk waarschijnlijk niet overleven.

  Even terug naar de vraagstelling van Robert.

  Heb jij alle commentaren gelezen in deze discussie?
  1. De CE-markering is een Europese wetgeving waarin beschreven staat dat de voorschriften van de fabrikant nageleefd moeten worden en daarin staat dat montage met behulp van parkers niet is toegestaan.

  2. Het Bouwbesluit is een Nederlandse wetgeving. In deze wetgeving zal je nergens tekst vinden die de CE-marketing teniet doet.

  3. Een NEN-Norm is geen wet.

  Als je een parker in een rookgasafvoer draait, maak je een opening in de rookgasafvoer en trek je de de volgende rookgasafvoerpijp in de mof excentrisch, waardoor aan de andere kant een opening zou kunnen ontstaan omdat de O-ring dit niet op kan vangen. Gedurende de levensduur van de rookgasafvoer zit de O-ring strak ingeklemd.

  Geen enkele installateur kan dit beschouwen als een vergelijkbare oplossing.

  Ik moet je gelijk geven dat dit ook kan gebeuren bij een horizontale rookgasafvoer, gebeugeld of niet, omdat de zwaartekracht hetzelfde eindresultaat zal opleveren.

  Montage van een lange horizontale rookgasafvoer is dus niet logisch.

  Groeten namens het Wöhler Team

  Martin Zomers

 20. Bram schreef:

  Helaas bij mij ook de rookgas afvoer geparkerd en wel door een onderaannemer van een grote landelijke bouwer …

 21. Bram schreef:

  Vervolgens krijg ik er offerte van een cv Onderhoud’s bedrijf welke de alu rookgas afvoer wil vervangen door PP. Echter de dak doorvoer is dikwandige aluminium. Nu ben ik een leek maar wat stelt die certificatie nou voor als dit als oplossing geboden wordt ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.