fbpx
Installatiefouten

Losgeschoten boven plafond

Wat er zich in schachten en boven plafonds afspeelt, blijft voor het oog onzichtbaar, maar is van levensbelang. Dat blijk wel hier. De hieronder afgebeelde tweet van deze installateur trok onze aandacht. Wat is hier nu aan de hand, wat is de oorzaak, en hoe is het opgelost?

De bewoner had een CO-melder hangen, die diverse keren alarm gaf. De brandweer was al een drie keer geweest, maar de oorzaak werd niet gevonden. De ingeschakelde installateur besloot uiteindelijk het metal stud gipsplafond open te maken, mede ingegeven door het feit dat deze vochtig was geworden, wat kan duiden op condenswaterlekkage.

Eenmaal open kwam de aap uit de mouw. In de ruimte tussen bouwkundig en het verlaagde metal stud plafond bevindt zich de rookgasafvoer. Beter gezegd: bevond zich. Hij is namelijk losgeschoten doordat twee 45 graden bochten onder spanning tegen het metal stud aan zaten. De buizen waren niet volgens de beugelvoorschriften gebeugeld, bijvoorbeeld bij elke bocht om de mof. De installateur heeft de pijp verbeterd, nieuwe klemmen op de moffen geplaatst, en de constructie gebeugeld zoals het moet. De bewoner mag van geluk spreken dat het dodelijke koolmonoxide geen slachtoffers gemaakt heeft.

Moraal van het verhaal: zorg voor een goede, stabiele constructie achter wanden, in schachten en boven plafonds; met het juiste materiaal, afschot en goed gebeugeld. Want eenmaal weggewerkt komt een dergelijke lekkage pas laat aan het licht. En dat ook té laat zijn. In dit geval was de koolmonoxidemelder de redding door de gevolgen van het mankement aan het licht te brengen.

Heeft u ook een installatiefout opgelost? Zend hem hier in.

3 reacties op “Losgeschoten boven plafond

 1. Marcel schreef:

  En er zaten dan nog geen condens vocht plekken in het plafond?

 2. Frans schreef:

  Als leek vind ik het eng de afvoer in het plafond te verbergen, ook nog eens zonder inspectieluik. En na 15 jaar moet met de nieuwe ketel ook het hele plafond er weer uit?
  Want dan moeten toch ook die pijpen vervangen worden?

 3. Wilco schreef:

  Ja een goede installateur doet deze dan met nieuwe ketel ook vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.