fbpx
Installatiefouten

Rookgas op de galerij

Het is vaak een praktisch puzzeltje om geveldoorvoeren van cv-installaties goed te laten monden op een flatgalerij, zodat niemand er last van heeft. Dat werkt helaas gepruts in de hand.

Bij deze inzending heeft een collega-bedrijf een geveldoorvoer flexibel verlengd tot buiten de galerij. Hierbij heeft hij niet alleen gebruik gemaakt van pvc-beugels, maar ook de afschot-wetten aan de laars gelapt. Hierdoor hoopt condenswater zich op in de bocht. Door de sifon-werking kunnen de gassen teruggevoerd worden naar de ruimte. Koolmonoxidevergiftiging in de flat ligt op de loer. Naast onvakkundig aangelegd, ook nog eens levensgevaarlijk dus.

Halve oplossing

Maar omdat voor elk probleem een oplossing is, is een gaatje op het laagste punt in de afvoer gemaakt, waardoor het condenswater via de hemelwaterafvoer toch nog weg kan. In plaats van het probleem bij de bron aan te pakken, dus een nieuw lapmiddel.

De inzender kreeg een onprettig gesprek met de bewoner, die beweerde dat het de afvoer is aangesloten door een ‘installateur’, dus goed is. Uiteindelijk heeft de inzender de installatie afgesloten, verzegeld, en in gesprek gegaan over vervanging.

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

6 reacties op “Rookgas op de galerij

 1. JD schreef:

  Flexibele slang mag geen eens horizontaal worden toegepast. Dus afschot of geen afschot het zit fout.
  Echter het afsluiten en verzegelen is buiten ons beroep, alleen de burgemeester of de brandweer of bevoegde instanties mogen een stookverbod opleggen, u mag wel als installateur natuurlijk de brandweer bellen of het gemeente huis zodat hun snel actie ondernemen

 2. MarkS90 schreef:

  Gelukkig liggen er geen brandbare spullen …

 3. Wilco schreef:

  Tip jij als installateur mag nooit iets afsluiten daar heb jij ging bevoegheid voor. Melden bij de just instantie wel moet je duidelijk in je werkbon vermelden dat je de installatie afkeurd en liefst een stiker plakken. We blijven dit soort werk nog lang tegen komen zeker ook omdat klant meestal alles zo goed koop mogelijk wilt.

 4. Bert schreef:

  wat mankeert daar aan dan ? 😀

 5. john schreef:

  En doe toch maar afsluiten die handel en verzegelen wij doen het in ieder geval wel. Je bent er als installateur als laatste aan geweest dus eindverantwoordelijk.

  Afsluiten verzegelen en foto van maken en op bon vermelden, haalt de klant het zegel weg zijn eigen verantwoordelijkheid.

  John

 6. Rieks schreef:

  Volgens mij ben je als installateur alleen verantwoordelijk voor dat deel van de installatie die je gewijzigd hebt. Onderhoud is geen wijziging. En bij welke instantie meld je zoiets bij een particuliere woning?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.