Deze rookgasafvoer is afgekeurd. Allereerst is de bestaande dakdoorvoer niet mee vervangen met de laatste ketelvervanging, terwijl dat dus echt bij elke ketelvervanging moet. Daarnaast is de parallelle kunststof buis zonder enige beugels aangebracht. In plaats daarvan is de buis met schroeven doorboord om hem bij elkaar te houden. Hierdoor is de buis niet meer luchtdicht en kunnen rookgassen in de ruimte komen.
De inzender heeft deze rookgasafvoer verwijderd, en vervangen voor een concentrische variant, die gebeugeld is volgens de normen van het nieuwe beugelen.
Meer weten over Rookgasafvoer? Volg hier de cursus Rookgasafvoertechniek van de Online Bouwacademie. Abonnees van Installatie krijgen 40% korting.
Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.
Ga is in Amsterdam kijken daar klopt helemaal niks van de rookgas doorvoeren maar dat zijn groot bedrijven daar hoor je niks van ik heb veel foto’s die breng ik wel een keer in omloop
Voor de ideeënbus: plaats een Before & After foto. De inzender kan wel klikken, maar zijn eigen kunsten worden niet getoond.
6 maal een ketel geplaatst, 2 maal zelfs als vervanging van losse ketel en geiser/ boiler, na installatie laten keuren, nog nooit commentaar
Niet elke zelfdoener is een prutser.
En hoe oud is die Atag Ketel, misschien ook al 12 jaar wat een onzin allemaal, als er geen co2 en Co in de ruimte is, en als het 12 jaar zit mag het ineens niet meer. Economische veiligheid
Zo te zien aan het brokstukken betreft het een vr rg afvoer
Rookgas lek door een zelftapper, moet de 1e nog tegenkomen.
De nieuwe regels slaan door met de nieuwe gas wet. De mensen waar het meestal fout is aangesloten kunnen het onderhoud niet meer betalen via een erkend bedrijf. Problemen die er waren blijven dus jaagt zowel installateur als consument alleen maar op kosten. Nieuwe keurings stickers zijn er nog niet en het gebied blijft grijs.
Niks mis mee, paar lucht ankers op de bochten en een in de horizontale lijn. Liefst tegenschot afgevoerd zodat het condens zich verzamelt in de uiterste 90 graden bocht.
Parkers afplakken met tape. Desnoods een kommetje voor de condens vocht onder de 90 graden bocht plaatsen.
Logisch? Nee.
Maar zo denken dus mensen over het ik doe het zelf wel fast fix.
En al helemaal mooi als dit netjes weggewerkt is in een verlaagd plafond met water absorberende schuim. Co gevalletje kantje boort.
Blij dat de certificaten eindelijk rond zijn zodat uilskuikens uit onze vak gefilterd worden. En mensen claim technisch aangesproken kunnen worden voor dit soort taferelen. Op naar co vrij meldingen per jaar
Ik hou het voor gezien fijne avond allemaal
En en een veilige werkomgeving voor allen.
Harry Toorman schreef:7 april 2023 om 18:30
Rookgas lek door een zelftapper, moet de 1e nog tegenkomen.
Kom je uit het vak?
Stel dat de ketel op fabrieksinstellingen staat en niet ingeregeld is?
Wat denk je dat thermische belasting doet met krimp en uitzetting?
En als daar nog een mooi gaatje tussen geboort wordt?
Bel ubbink kijken wat zij ervan vinden als je hun gekeurde rga parkert.
Ik kan je zo 80 situatie fotos opsturen van gescheurde en verzwakte rga buizen omdat men voldoende dacht te hebben aan wat parkers inpv deugdelijke m8 gevoerde beugels en een windschot beugel.
Vaak zijn de gegeven commentaren op de inzendingen nog leuker of, zo u wilt, irritanter om te lezen dan het verhaal van de inzender.
Het meest toegepaste materiaal voor rookgasafvoeren op dit moment is (safe) PP.
Dit materiaal is zeer brandbaar enen geeft brandende smelt druppels (probeer maar eens een afval stukje aan te steken).
Door uitzetting en krimp kan het op verbindingen die niet zijn gefixeerd gaan kruipen waardoor de verbinding los kan komen.
Oplossing (officieel) is dus ( erg veel ) beugels toepassen.
Of in de praktijk een (RVS) zelf borende Parker echt slechter is zal wel zijn onderzocht, het mag in elk geval niet.
Maak dus de rga/ltv concentrisch (met geparkeerde buitenhuis verbindingen).
Eigenlijk een materiaal