fbpx
Installatiefouten

Schijn-brandveiligheid

Verplichte maatregelen voor preventie en bestrijding brand moeten aan strengen eisen voldoen, die echter net zo vaak met voeten getreden worden.

 

 

Toch zien we met grote regelmaat toepassingen die vooral een schijnveiligheid creëren. Neem deze haspel in de Hema in Nieuwegein, die boven een deur is opgehangen. Op het moment dat er brand uitbreekt, moeten de winkelmedewerkers eerst een keukentrap uit de winkel halen om de haspel überhaupt te kunnen bereiken. Of de mandjes die naast de deur staan.

 

fout35Droge blus

Op dezelfde site zien we een drogeblusleiding, waarbij het maar te hopen is, dat de dienstdoende brandweerman de ladder al bij zich heeft, als de nood aan de man is. De norm schrijft voor dat de aansluiting maximaal een meter boven de vloer moet zitten. Een ontwerp van de installatie die niet de schoonheidsprijs verdient.

 

fout33Blusdeken

Opmerkelijk is ook de plek van dit blusdeken, dat in geval van vlam in de frituurpan, zich in ieder geval direct boven de brandhaard begeeft. De vraag is alleen wie het deken gaat pakken, als het echt mis gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.