fbpx
Installatiefouten

Statiegeld in rookgasafvoer

Rampzalige rookgasafvoeren zijn er helaas in overvloed. Soms zijn er inzendingen van lezers waar je echt steil van achterover slaat. Neem deze foto, gemaakt in een studentenhuis in Eindhoven. Nu zijn de studenten wel vaker lijdend voorwerp in deze rubriek; teken aan de wand dat de woningeigenaren van dergelijke panden het niet zo nauw nemen met de veiligheid rondom de cv-ketel: schrijnend.

Hier in Eindhoven is installatiemateriaal van de Coca Cola-company toegepast, misschien omdat de afvoer is losgeschoten? Het statiegeld-truukje zagen we vaker, zoals ook hier in de rookgasafvoer en hier voor het opvangen van condenswater, maar nog nimmer prijkte er op het toestel trots de sticker van de ons allen welbekende brancheorganisatie, met jaartal 2015. We hopen dat de ‘erkende vakman’ tot inkeer komt, of de situatie oplost voordat er ongelukken gebeuren.

Ook een installatiefout gezien? Stuur hem hier in!

8 reacties op “Statiegeld in rookgasafvoer

 1. H. Bouwman schreef:

  En dan benoemen we nog maar ff niet het horizontaal aanleggen van flex! Ook dat is vragen om problemen.

 2. willem van Dongen schreef:

  Het is nog steeds zorgwekkend dat wij in onze branche zulke zaken tegen komen. Nogmaals het is een taak van de lokale overheid gesteund door de landelijke overheid om hier iets in te veranderen.
  Ik geef al jaren aan, verplichten keuring bij het verhuren en verkopen van roerend- en ontroerend goed. De lokale overheid moet hier echt een rol in gaan spelen. Zodra een woning of gebouw niet meer voldoet aan de eisen en gevaarlijke situatie oplevert, hebben zij de mogelijkheid om deze woning onverklaarbaar te maken. Sterker nog, zij kunnen zelfs de eigenaar verplichten om actie te ondernemen met een tijdbestek. Zodra de eigenaar dit niet opvolgt kan de lokale overheid deze actie uitzetten aan derde. Waar een wil is, is een weg. Wij moeten dus de ambtenaren activeren. Wie pakt dit op?

 3. Nick schreef:

  Waar de vakman stopt begint de kitter !!!
  Denken een paar centen uit te kunnen sparen maar eigenlijk gewoon levensmoe.

 4. Ad schreef:

  Hoewel niet helemaal dit onderwerp, toch een vraag. Ik heb een nieuwe Nefit CV ketel laten plaatsen. Hij staat in een ruime kast op het balkon. De ketel heeft de rookgasafvoer naar buiten, horizontaal. De pijp steekt iets buiten het balkon. Mijn benedenburen zijn niet blij met het condensvocht dat bij hen op het terras valt. Mijn installateur wil de pijp een beetje schuin omhoog zetten zodat het vocht de ketel in loopt.
  Kan dat????

  • H. Bouwman schreef:

   Dag Ad, Jazeker de rookgasafvoer moet op z.g. afschot naar de ketel liggen zodat condensaat terugstroomt naar de ketel. De ketel heeft een syfon en is aangesloten op de riolering. Zou je het andersom doen krijg je, behalve last met je buren, ook ijspegels aan de afvoer in de winter. IJspegels die op het balkon vallen bij je onderburen….willen ze vermoedelijk ook niet !

  • Erik schreef:

   Beste Ad, dat je benedenburen niet blij zijn snap ik, ik mag hopen dat je geen bovenburen hebt?

 5. Ad schreef:

  Geachte heer Bouwman, hartelijk dank. Ik ben gerust gesteld.

 6. H.Huismans schreef:

  Er zit zelfs een onderhoudssticker op deze ketel. Ik mag aannemen dat ten tijde van die onderhoudsbeurt die fles er nog niet tussen zat. Als dit wel het geval is moet deze monteur zich zeer zeker eens achter zijn oren krabben !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.