fbpx
Installatiefouten

Te weinig druk

De NEN 1006 is er helder over: het vulpunt van een watergevulde cv-installatie (meer dan 45 kW) moet verplicht een CA-terugstroombeveiliging hebben. De keerklep voorkomt dan dat water uit de cv in de drinkwaterleiding komt. Hier was het vulpunt op de vierde en hoogste verdieping, maar er was geen drukverhogingsinstallatie aanwezig. Hierdoor was er te weinig druk. De installateur beloofde de CA-beveiliging, die nu niet werkt, terug te zetten wanneer de cv weer bijgevuld is. Dit mag pertinent niet. Gelukkig wees een inspecteur hem hierop.

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

5 reacties op “Te weinig druk

 1. MarkS90 schreef:

  Een CA is wel een vervelend dingetje: ik merk ook regelmatig dat de waterdruk niet voldoende is om een installatie te vullen. Ook als er wel een hydrofoor aanwezig is. Tevens opgemerkt dat als het vulpunt in dit geval beneden had gezeten er door de CA ook niet voldoende druk kan worden opgebouwd tot het hoogste punt.

  • Hans V schreef:

   In theorie kan het niet dat een CA klep de druk verlaagd, het is immers geen reduceer.
   Wat natuurlijk wel kan is dat de CA weerstand geeft en dat daardoor vullen langer duurt.

 2. Sjaak schreef:

  geachte, ik denk dat het onderhoud, kennis en aandacht van hydrofoor installaties ver onder de maat is.
  Ook hier is veel duurzaamheid te behalen, onnodig lang draaien van pompen of juist niet draaien is buiten het gezichtsveld van vele VVe’s.
  Monitoren is het antwoord op duurzaamheid, gissen is missen.

 3. Frans van Och schreef:

  Frans van Och. Een vaatwasser kraan en vulkraan CV moet ALTIJD een CA terugstroom beveiliging hebben. Minimale eis VEWIN werkbladen. Ook moet de vulslang na het (bij)vullen van de CV losgekoppeld worden. Een terugstroom beveiliging heeft geen invloed op de druk maar wel op iets op de weerstand van de volumestroom. Weten jullie waar een beluchte kraan die minimaal verplicht is voor een wasmachine gemonteerd moet worden. Op minimaal 30 centimeter boven het wasmachine. Wat is druk? Niet met 300 man in de keuken, is trouwens ook druk. Druk is een kracht per oppervlakte eenheid. De druk is gelijk aan de kracht gedeeld door de oppervlakte. De kracht is gelijk aan de druk maal de oppervlakte.
  De druk uitgeoefend op een vloeistof in een geheel gevuld vat/systeem, verplaatst zich in alle richtingen met dezelfde grote. Dan heb je ook nog de statische hoogte en de dynamische hoogte. Drinkwaterleiding. Expansie vat beneden in de CV installatie moet een iets hogere voordruk hebben dan boven in de installatie. Daarom is een brandweer slang dik in diameter voor een grote volumestroom. Moet ook sterk zijn omdat bij een (nodig) hoge druk een grote kracht op de wand komt staan. Druk maal de oppervlakte is de kracht op de wand. Heb toch nog iets aan mijn school tijd/geld gehad. Hoezo gasketelwet. Ik ben volgens de minister geen vakman, maar ik weet alles en kan alles maken.
  Gasketelwet? Nu iets anders. Als alle emigranten hier twintig jaar geleden zonder geldig rijbewijs zouden mogen rijden, en er veel ongelukken zouden gebeuren moeten dan alle personen met rijbewijs A-B-C-D-E opnieuw een licht rij examen doen. Ik heb toevallig A-B-C-D-E en ook mijn installateur Gas- Water en CV. Volgens Hr. Balkenende mochten alle pruts klote aan technische installaties werken zonder kennis en zonder diploma. Er zijn veel ongelukken gebeurt en nu moet de erkende/gediplomeerde vakman kosten maken om zijn boterham te kunnen verdienen. Onbegrijpelijke dat dit kan. Ik ben vele malen/jaren uitgelachen en voor de gek gehouden dat ik in de avonduren deze mooie vakdiploma’s ging halen. Kennis is macht! Nu blijkt dat deze ongeschoolde gelijk krijgen en de erkende gediplomeerde vakmensen niet meer voldoen. Deze persoon moet maar eens bij mij thuis komen vertellen/aantonen dat ik geen vakman ben. Binnen 10 minuten lul ik hem onder de tafel. Inspraak onder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht. Volgende keer meer!!!

 4. Frans van Och schreef:

  Frans van Och. Wij weten niet alles, wij weten BIJNA alles!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.