fbpx
Installatiefouten

Valse veiligheid

Deze stiekeme foto laat zien hoe bij dakrenovaties, plaatsing van zonnepanelen enzovoort vaak (niet) wordt omgesprongen met valbeveiliging. Al hebben de mannen hier wel hun harnas aan: ze zijn niet aangelijnd. Alsof het harnas je beschermt als je naar beneden kukelt wanneer je uitschiet met de koevoet.

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

9 reacties op “Valse veiligheid

 1. hendrik schreef:

  ik vraag mij dan altijd af waar ze zich aan moeten zekeren? een panlat lijkt mij ook niet de bedoeling.

  • Hans schreef:

   Een steiger eromheen zou al een oplossing zijn. Zo staat het ook in de Arbocatalogus Hellende Daken vastgelegd.

 2. willem schreef:

  Als u op de hoogte bent van de ARBO regels weet u dat zij hier in overtreding zijn.
  De werkgever is verplicht om zorg te dragen dat zij veilig kunnen en moeten werken. De werknemers moeten zich dus aan de regels houden. Wie verzorgd de nabestaande als het echt fout gaat? Tevens zijn de boetes erg hoog voor beide partijenen werkgever- en nemer. U mag werk weigeren als het niet veilig kan. Heb het er echt eens over in een werkoverleg.

 3. johan schreef:

  Hoe het niet moet weet iedereen wel.
  Als je zo een foto plaats zou het je sieren om er bij te zetten waar je je aan vast kunt maken.
  Jammer hoor!
  Zeker bij pv zijn de klussen kort en de zzpers gewillig en de praktische mogelijkheden beperkt. ook pv klussen door grote organisaties worden vaak niet gedaan zoals het veiligheids technisch hoort.

 4. Wilco schreef:

  Het gaat in nederland niet om veiligheid of om vakkundigheid maar om de centjes

 5. Geert schreef:

  Helemaal gelijk in. De monteurs zijn in mijn ogen voor 100% zelf verantwoordelijk.
  De werkgever moet er vanuit kunnen gaan dat de middelen goed gebruikt worden.
  Iedere monteur die ooit VCA heeft gehaald dient hier zelf naar te werken. Het kan toch niet zo zijn dat een werkgever alles maar moet blijven controleren. Straks komt het nog zover dat de bedrijven de boetes moeten gaan betalen voor het rijden zonder gordel ! We krijgen het aantal ongevallen echt wel omlaag als we het bij de bron aanpakken en dat zijn tocht echt de mensen op de werkvloer. Of (teaser) zijn ze daar te dom voor !!!!
  Ik ben ook van mening dat het zo moet kunnen zijn dat een herhaling van overtredingen zo moet worden ingericht dat je van dit soort personeel afkan zonder dat dit enige concequentie heeft voor de werkgever. Let maar eens op wat er dan gebeurd. Tevens geef je veel bedrijven de ruimte als veiligheidsmaatregelen/materialen van de omzetbelasting zou mogen betalen.
  Hiermee help je aan 2 kanten en is er geen excuus om de materialen niet aan te schaffen.

  • Hans schreef:

   Het lijkt erop dat jij meer informatie hebt dan de rest van de reageerders hier. Je lijkt zeker te weten dat het hier om werknemers gaat. En dat deze werknemers een instructie en een auto vol beveiligingsmateriaal hebben, maar heel bewust ervoor kiezen dat niet te gebruiken.

   Veiligheid is altijd een gedeelde verantwoordelijkheid. En daar hoort bij dat de werkgever instrueert, verstrekt, controleert en straft. En van de werknemer mag verwacht worden dat hij luistert, gebruikt en blijft nadenken.

   Natuurlijk zal het zo zijn dat niet iedere werknemer dat doet. Maar geloof mij, op basis van een lange ervaring, ook werkgevers doen dat niet allemaal.

   Ik zou in ieder geval niet graag voor jou als werkgever werken.

 6. Wilco schreef:

  Heb bij div bedrijven gewerk de meeste geven toolbox en vca cursus maar als ik een airco moest gaan controleren of plaatsen op een dak van 18 meter hoog moest ik gewoon met een trap het dak op zonder beveiliging of wat dan ook. En als je dan zegd dat doe ik niet dan is meestal het antwoord al jou collega,s doen het al jaren zo doe niet zo moeilijk. Regels zijn leuk maar niemand houd zich er aan je ziet zelf op tv bij een programma dat ze een huis op knappen dat ze niet aan de regels houden. Ik ben voor 100% veiligheid als het kan maar hellaas is dat schijnbaar niet mogelijk.

 7. Vrouw-in-de-bouw schreef:

  Lijn over het dak gooien, zekeren aan een boom/auto/ander zwaar object, aan de andere kant van het dak werken. Veilig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.