Van dit duurzame dak is weinig meer over na een stevige wind.
De zonnepanelen lagen op de losstaande sokkels. Deze zijn gaan schuiven door de wind, waardoor de panelen er tussenuit zijn gevallen. Het goed opvolgen van fabrikantenvoorschriften (indien aanwezig) en het borgen van de constructieve veiligheid is een belangrijke voorwaarde om schade te voorkomen. Het bedrijf dat de schade mocht verhelpen, heeft de sokkels met elkaar verbonden en aan de voor en achterzijde een hoeklijn gemonteerd.
Waarschuwing
De juiste ballast en verbinding met de constructie is van levensbelang; fabrikanten en specialisten hebben hier eigen voorschriften voor en kunnen adviseren voor de beste borging voor elke specifieke situatie.
Deugdelijke bevestiging dient zeker een punt van aandacht te zijn.
Wel jammer dat het werkwoord ‘lagen’ uit het citaat: “De zonnepanelen lagen op losstaande sokkels”, suggereerd dat de panelen zelf niet bevestigd zouden zijn geweest. Gelukkig wordt dit weerlegd door de zichtbare bevestiging in de rechteronderhoek van betreffende foto en de nog intact zijnde combinatie van paneel en console linksonder.
Dit is een zeer tendentieus stuk.
TNO zou als onafhankelijke partij geen ononderbouwd persbericht de wereld in moeten helpen: zie ook: http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/32803167
Je merkt dat TNO ook commercieel word die moeten ook ineens spulletje verkopen gaan ze dit soort dingen roepen. Triest.
Intrekking bericht TNO over bevestiging zonnepanelen
In een persbericht van 25 maart 2014 stelde TNO kort gezegd dat de montage van zonnepanelen op hellende daken van woningen volgens de panlattenmethodiek risicovol is omdat de panlatten-methode daarvoor niet geschikt zou zijn. TNO onderkent dat die kwalificatie onvoldoende onderbouwd is en trekt daarom dat bericht in. Montagesystemen die voldoen aan de bouwregelgeving, ondersteund door certificering, bieden voldoende waarborgen.
Met een gedegen opleiding had de installateur geweten dat een PVC dak heel veel extra ballast vraagt om de installatie windvast te monteren, hier had een geheel gekoppeld systeem met voldoende ballast de oplossing geweest.
Dit naar aanleiding van het ingetrokken persbericht van TNO omtrent montagesystemen.
Dat de installatie branche dit gepubliceerde artikel niet leuk vindt. Dat is duidelijk.
Doordat TNO niet kan onderbouwen dat montage systemen volgens het panlatten systeem niet geschikt zouden zijn. TNO kan ook niet onderbouwen dat dat wel zo is. Bouw- en woning- toezicht kan dat ook niet onderbouwen volgens de geldende bouwregelgeving.
Daar zonnepaneel installaties meestal op schuine daken geplaatst worden op vrij oude gebouwen (meer dan 20jaar) kan men niet garanderen dat de panlatten nog in nieuwstaat zijn.
De panlatten zijn berekent op het statische gewicht van de pannen en niet op het dynamische krachtenspel van het gestel van de zonnepanelen door de wind.
De bevestigingsmaterialen mogen dan wel gecertificeerd zijn, doch de panlatten niet.
Alles valt en staat met de conditie van de niet gecertificeerde panlatten.
Zolang de panlatten niet gecertificeerd zijn is het niet veilig om het zonnepaneel systeem op te bevestigen het is de zwakste schakel in het systeem.
Hoe de installatie branche het went of keert de installateur is de klos als er een schadeclaim wordt ingediend als het zonnepaneel systeem van het dak waait.
En rubbergranulaat tegeldragers op pvc/tpo dakbedekking????
Montagesystemen die voldoen aan de bouwregelgeving, ondersteund door certificering, bieden voldoende waarborgen.
Waar gaat het over:
Namelijk een systeem dat op panlatten worden aangebracht. Een gecertificeerd systeem dat op een dubieuze ondergrond wordt gemonteerd is vragen om moeilijkheden.
Een keten is net zo sterk als de zwakste schakel.
Panlatten zijn berekent op het statische gewicht van de pannen en niet op het dynamische krachtenspel van het gestel van de zonnepanelen door de wind. De bevestigingsmaterialen mogen dan wel gecertificeerd zijn, doch de panlatten niet.
De eerste installateur die gecertificeerde panlatten op de markt brengt moet nog opstaan
Bij deze foto van een plat dak lijkt het verhaal over panlatten niet terzake