Alle woonhuisinstallaties in kastenwand

Alle installatietechniek in een wandkast: warmtepomp, tapwatervaten, appendages en ventilatie in een modulair kastensysteem van 28 cm diep. Viessmann liet op de ISH Invisible zien: een ruimtebesparend concept dat binnenkort in Nederland haar primeur heeft.

Viessmann Invisible is één van de grote eyecatchers op de ISH in Frankfurt. De Duitse warmtepompspecialist speelt hiermee in op de groeiende vraag naar modulaire bouw en ruimtebesparende plug & play concepten voor de nieuwbouw. In plaats van een techniekruimte waar grote installaties staan, volstaat een kastenwand die meer weg heeft van een (bij)keuken dan een installatieruimte. En álle techniek past erin.

Viessmann breekt met de veelal Duitse gedachte dat installatieruimtes ruim bemeten zijn.

Geen techniekruimte maar installatiewand

De oplossing levert in een gemiddelde woning vooral veel extra (dure) woon-vierkantemeters op: ten opzichte van een klassieke opstelling (binnendeel, tapwatervat, ventilatiekast) wordt ongeveer 2/3 van de ruimte bespaard.

De kastenwand meet 28 cm diep, elk element is 60 cm breed en 290 cm hoog en wordt met een railsysteem aan de muur verankerd. De Duitse fabrikant heeft alle techniek in deze beperkte afmeting kunnen krijgen. Daarmee loopt Viessmann eveneens in de pas met de trend van skidbouw en prefab: veel installateurs zijn bezig om warmtepomptechniek in geprefabriceerde modules te krijgen. In bijna alle gevallen blijft de warmtepomp intact, en dat is juist wat hier niet gebeurt.

Primeur in Nederland

De eerste installaties in Duitsland zijn gerealiseerd. Viessmann Nederland is op dit moment met een bouwer in conclaaf voor de Nederlandse primeur. Viessmann mikt op woningen met een gebruiksoppervlak tot maximaal 200 m2.

Wat zit er allemaal in de kast en hoe is het systeem opgebouwd? Log in met je Installatie Premium account om verder te lezen

Premium artikel

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,38 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding