fbpx
Badkamer in beeld

Handdouche van hergebruikt kunststof

Een handdouche die helemaal gemaakt is van gerecycled kunststof. En de doucheslang is gemaakt van hergebruikt plastic van petflessen. Hij verbruikt maar ongeveer de helft van het water dat een normale douchekop verbruikt.

De Pulsify Planet Edition is het eerste product dan Hansgrohe aanbiedt in haar nieuwe ‘groene’ programma. In de toekomst zullen nog meer armaturen voor de badkamer gemaakt worden uit productieafval. Hansgrohe heeft tot doel gesteld om elk materiaal waar geen water doorheen spoelt recyclebaar te maken. De eerste ‘groene’ handdouche komt dit jaar in Nederland op de markt.

Het kunststof ABS (acrylonitril-butadieen-styreen-copolymeer) wordt gewonnen uit oude producten en restafval. Het materiaal wordt versnipperd en gereinigd. Daarna volgt de omzetting naar een hoogwaardig granulaat, dat een alternatief is voor kunststoffen die aardolie en fossiele grondstoffen bevatten. Het materiaal zelf biedt een elegante uitstraling in zandkleuren. De handdouche is volledig chroomvrij. Alle gebruikte grondstoffen zijn recyclebaar. In tegenstelling tot standaard kranen en douches is bij dit product ook geen chroom toegepast.

Qua verbruik zit de handdouche ook aan de zuinige kant. De handdouche van Pulsify verbruikt in de zuinigste versie 6 liter/minuut. Dat is vergelijkbaar met een standaard wastafelkraan. Een gemiddelde hoofddouche zit ongeveer op het dubbele qua verbruik.

Alles over de ISH in Frankfurt lees je hier. Luister hier onze Installatie Podcast

Waterstralen vernieuwen

Ook qua waterverbruik zie je op de ISH dat fabrikanten volop gaan knijpen in het verbruik. “De kunst is om zo veel mogelijk water te besparen, met behoud van comfort”, stelt Philip Rosenboom, directeur Hansgrohe Nederland. Het bedrijf is al jaren bezig om straalsoorten technisch te innoveren zodat met minder water hetzelfde comfortniveau bereikt kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door lucht toe te voegen aan de straal, of de techniek van nozzles in een kraan of douche te vernieuwen.

Wat opviel op de beurs is dat de megalomane regendouches naar de achtergrond verdwenen, en waterbesparende doucheconcepten het podium pakten. Hansgrohe liet daarbij het eigen vergezicht Green Vision zien.

Waterverbruik naar minimum

Dit vergezicht bestaat uit een douche zien die slechts 2,5 liter/min; in een douchebeurt van 4 minuten wordt dan nog minder water verbruikt dan een standaard hoofddouche in een minuut (doorgaans 12 liter/minuut). De wastafelkraan in het concept verbruikt slechts 1,6 liter/minuut (doorgaans minimaal 6 liter), en 0,4 liter in de vernevelstand. De crux zit hem vooral in vernevelen en lucht toevoegen. Wanneer het afvalwater ook nog eens gebruikt wordt voor toiletspoeling zijn grote waterbesparingen te realiseren. Deze technieken komen echter nog niet op de markt. Hieronder een video over Green Vision.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.