fbpx
ISH 2023

Nederlandse hybrides gaan grens over

De compacte Nederlandse hybride warmtepompen gaan Europa in. De Elga Ace van Remeha en Xtend van Intergas gaan ook de Duitse markt betreden. Dat bleek op de ISH in Frankfurt, waar de ‘Hollandse hybrides’ hun debuut maken.

Zowel Remeha als Intergas zijn in Nederland gestart met het opschalen van de productie van de compacte hybride warmtepompen in Nederland. Alleen al in Apeldoorn en Coevorden zijn de fabrieken ingericht om volgend jaar meer dan 100.000 toestellen af te leveren. De focus ligt nu vooral nog op de Nederlandse markt.

Grote vraag

Ook in Duitsland is grote vraag naar hybride warmtepompen in de markt van verduurzaming. Groot verschil met de gangbare Duitse warmtepomptoestellen is dat de Nederlandse hybrides compact zijn, en een lager vermogen hebben dan de meeste Duitse fabrikaten. Bij een hybride warmtepomp werkt de lucht/water-warmtepomp samen met de HR-ketel. De warmtepomp neemt de verwarmingsvraag voor haar rekening, de cv-ketel verzorgt het tapwater. In koude dagen kan de cv-ketel ook bijspringen in verwarmingsbedrijf.

Intergas komt dit jaar met de Xtend naar de groothandel: een 5 kW split unit. De Drentenaren staan op de ISH op de Duitse exportmarkt te verkennen. Remeha heeft met de Elga Ace een 4 en 6 kW hybride op de markt. Deze toestellen waren afgelopen jaar slecht leverbaar, maar de leveringen zijn weer in volle gang, bevestigt Remeha.

Triple Solar

Ander Nederlands bedrijf dat de grens oversteekt is Triple Solar. De Nederlandse producent van pvt-systemen, gaat met de speciaal hiervoor ontwikkelde warmtepomp ook de Duitse markt op, en is ook op de ISH actief. Het Amsterdamse bedrijf opent dit jaar een vestiging in Duitsland. De pvt-warmtepomp is een brine/water-warmtepomp op propaan (R290) van 3,5 kW. Deze warmtepomp gebruikt ook buitenlucht als bron voor de warmtepomp. Dit gebeurt via het pvt-paneel met lamellen op het dak. De warmtepomp, ontwikkeld samen met het Deense Metrotherm is zowel in een all-electric variant (met tapwatervat) als in een hybride verkrijgbaar.

3 reacties op “Nederlandse hybrides gaan grens over

  1. Marina vermeulen schreef:

    Kan u informatie opsturen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.